Как се поставя диагнозата астма?

Възможно е да имате затруднено дишане, без да имате астма. Възможно е да сте настинали или да Ви тече носът, а не да имате астма. За да разберете дали имате астма, а не нещо друго, трябва да посетите Вашия лекар специалист.

Вашият лекар ще Ви направи няколко изследвания, за да определи дали имате астма. Трябва да отговорите на няколко въпроса относно Вашата лична и фамилна медицинска история. Някои от въпросите са:

Кашляте ли през нощта или рано сутрин, което затруднява нормалното Ви спане?

Издавате ли характерни, свиркащи звуци (наречени хрипове), когато дишате?

Стяга ли Ви гръдния кош, все едно някой го натиска или сяда върху него?

Трудно ли си поемате въздух?

Физикален преглед

Физикалният преглед е важна част от диагностицирането на всяко заболяване. По време на прегледа Вашият лекар ще Ви попита за Вашите симптоми, лична и медицинска история. По-конкретно, той ще Ви разпита относно Вашите симптоми, начин на живот, фамилна анамнеза (евентуална наследствена обремененост), текущи и изминали заболявания.

Например, ако имате фамилна анамнеза за астма, алергии или кожни алергии, това означава, че има шанс и Вие да имате тези състояния. Това информира лекаря, че трябва да търси признаци на астма. Ако Вашият лекар обмисля, че може да имате астма въз основа на информацията, която му давате, той ще осъществи физикален преглед.

По време на прегледа за наличие на астма или алергия, Вашият лекар ще погледне Вашите уши, нос, гърло, очи, кожа, гърди и бели дробове. Той може да:

  • Преслуша белите Ви дробове за хрипове или характерни свиркащи звуци, което може да означава възпаление
  • Прегледа носа и гърлото Ви за подуване и изтичане, които могат да бъдат причинени от алергии
  • Прегледа кожата Ви за признаци на атопичен дерматит, наричан още екзема
  • Ви назначи рентгенова снимка на белите дробове и синусите
  • Ви назначи изследвания, за да бъдат изключени други заболявания

Ако Вашият лекар открие признаци на астма, той ще обсъди с Вас възможностите за изследване (тест) на белодробната функция. Има няколко вида тестове за белодробна функция.

Ако Вашият лекар смята, че имате алергична астма - астма, предизвикана от фактори, към които сте алергични - той може да Ви насърчи да направите и тестове за алергия.


Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

Материалът се публикува под редакцията на: Доц. д-р Владимир Ходжев, председател на Българско дружество по белодробни болести и Доц. д-р Мария Стаевска, председател на Българско дружество по алергология.

BG-3423/01.2021

Медицински специалист ли сте?

Тази страница и информацията в нея е предназначена само за медицински специалисти. За да продължите, моля потвърдете, че сте медицински специалист.