Пристъпи на астма

Хората с астма имат силно чувствителни дихателни пътища, които могат да се възпалят и стеснят при вдишване на определени вещества (дразнители).

Ако Вие или Ваш близък човек имате астма, важно е да знаете как да разпознавате симптомите на астматичен пристъп и какво може да ги предизвика.

Астматичен пристъп - какво представлява?

Ако имате астма, Вие винаги я имате, но не винаги забелязвате симптомите. Ако симптомите на астмата Ви внезапно се влошават или появяват по-често, което затруднява дишането, Вие може да имате екзацербация (обостряне) на астмата, познато като астматичен пристъп.

Един или повече от следните симптоми може да означава, че Вие имате астматичен пристъп:

 • Кашлица, която може да наруши съня Ви, тъй като често се случва през нощта или рано сутринта
 • Хрипове – характерни свиркащи звуци, издавани при дишане
 • Задух – може да се почувствате сякаш не можете да си поемете дъх, да се почувствате задъхани или да усещате, че не можете да издишате въздуха от белите Ви дробове
 • Стягане в гърдите – имате чувството, че сякаш някой притиска гръдния Ви кош или има тежък товар върху него

Ако разпознаете някой от тези признаци, имайте предвид, че астматичният пристъп започва. Това е Вашият шанс да го спрете навреме. Запазете спешен преглед при Вашия специалист по астма (пулмолог или алерголог). Той ще Ви помогне да спрете астматичния пристъп, преди да се е случил, или да го направите по-малко сериозен, за да не постъпите в болница.

Пристъпи на астма застрашаващи живота

Вие имате астматичен пристъп, ако изпитвате едно или повече от следните затруднения:

 • Вашият бързодействащ облекчаващ инхалатор не Ви помага или трябва да го използвате по-често от всеки четири часа
 • Имате много хрипове, имате силно стягане в гърдите или много кашляте
 • Оставате без дъх и Ви е трудно да ходите или да говорите
 • Дишането Ви се ускорява и чувствате, че не можете да си поемете дъх

Пристъпите на астма могат да бъдат фатални – повече от 1000 души на ден умират от астма в световен мащаб.

Ако имате астматичен пристъп, жизненоважно е да действате веднага.

Какво да правим при астматичен пристъп

 • Седнете в изправено положение. Не лягайте. Опитайте се да запазите спокойствие.
 • Вземете Вашия облекчаващ инхалатор. Направете по едно вдишване от Вашия облекчаващ инхалатор на всеки 30-60 секунди, до максимум 8 вдишвания.
 • Обадете се на спешен телефон 112, ако не се почувствате по-добре. Направете това, ако се почувствате по-зле във всеки един момент или ако не се почувствате по-добре след използване на 8 вдишвания от Вашия облекчаващ инхалатор.
 • Вземете облекчаващия си инхалатор отново след 15 минути. Ако чакате линейката за повече от 15 минути, направете по едно вдишване на всеки 30-60 секунди, до максимум 8 вдишвания.

Важно: Тази информация за поведение при пристъп на астма е за хора, които използват като облекчаващо лекарство инхалатор, съдържащ краткодействащ бета-агонист. Ако Вашият облекчаващ инхалатор е едновременно и контролиращ (съдържа инхалаторен кортикостероид + дългодействащ бета-агонист), говорете с Вашия  специалист по астма, за да получите правилния съвет за поведение при пристъп на астма в този случай.

Какво да правите след пристъп на астма?

Има три ключови стъпки, които трябва да предприемете възможно най-скоро след астматичен пристъп. Те ще Ви помогнат да предотвратите появата на следващ пристъп. Изкушаващо е да мислите, че след пристъп на астма можете да се върнете към нормален начин на живот. Пристъпите на астма не са нормални, дори при хора с астма. Не трябва да ги приемате като част от ежедневието си.

След астматичен пристъп направете три прости стъпки, за да останете добре и да намалите риска от появата на нов:

 • Спешно запазете преглед при Вашия лекуващ астмата лекар
 • Продължавайте да приемате лекарствата си за астма, както е предписано
 • Дайте си малко време за почивка и възстановяване

Спешно запазете преглед при Вашия лекуващ астмата лекар

Кажете на телефона за контакти (на рецепцията), че имате нужда от спешен преглед, тъй като сте имали астматичен пристъп. Запазете час, дори и да се чувствате по-добре сега, и дори да сте започнали лечение за пристъпа на астма.

Дори и да сте добре сега, пак Ви е необходим преглед от лекуващия лекар, за да сте сигурни, че не сте изложени на риск от друг пристъп.

Нуждаете се от спешен преглед на същия ден, ако:

 • Сте се справили с пристъп на астма у дома, използвайки облекчаващия инхалатор и не е било необходимо да се обаждате на спешна помощ

Нуждаете се от спешен преглед в рамките на два дни, ако:

 • Сте се лекували в болница или от лекарите в спешна помощ
 • Трябва да използвате кортикостероидни таблетки, за да се справите с влошаващите се симптоми на астма

Възстановете се по-бързо от пристъпа на астма с подкрепата Вашия лекуващ астмата лекар – алерголог или пулмолог

Въпреки че може да сте се справили с пристъпа на астма у дома или да сте се лекували в болница, все пак е важно да посетите Вашия лекуващ астмата лекар след пристъп на астма.

Вашият лекар може да подпомогне възстановяването Ви и да намали риска от нов пристъп, като:

 • Ви назначи лечебен курс с кортикостероидни таблетки за справяне с възпалението и отока на дихателните пътища заедно с текущите лекарства за астма, за около седмица.
 • Провери Вашите лекарства, за да види дали приемате най-подходящата доза и дали приемате инхалаторите си по правилния начин.
 • Актуализира плана Ви за действие при астма, за да знаете кога точно кои лекарства да приемате какво да правите, ако симптомите се влошат във всеки един момент

Продължавайте да приемате лекарствата си за астма така, както е предписано

Можете да ускорите възстановяването си и да намалите риска от нов пристъп, като приемате лекарствата си за астма, както е предписано. Използвайте плана си за действие при астма, за да Ви помогне.

Това означава да продължите да приемате обичайното си контролиращо лекарство и да завършите курса със кортикостероидни таблетки, ако Вашият лекар Ви е предписал такъв:

 • Обичайното Ви контролиращо лекарство предотвратява възпалението или отока на дихателните Ви пътища. Ако го приемате всеки ден, както е предписано, трябва да имате по-малко симптоми и да намалите риска от нов пристъп.
 • Кратък курс с кортикостероидни таблетки, предписани от лекуващия лекар, Ви помага да се възстановите от пристъпа на астма, като се справите с възпалението и отока на дихателните пътища.

Дайте си малко време да се възстановите

След астматичен пристъп е важно да се опитате да си починете толкова, колкото е необходимо. Много хора се чувстват физически и емоционално уморени. Всеки е различен, така че е важно да правите това, което е подходящо за вас.

Опитайте се да:

 • Отпочинете и разпуснете колкото е възможно повече
 • Не се връщайте на работа, докато не се възстановите напълно
 • Помолете семейството и приятелите да Ви помогнат с грижите, свързани с децата, домакинската работа или пазаруването
 • Изградете си режим на съня - проблемите със съня са чести след пристъп на астма
 • Отложете социалните събития, докато се не почувствате достатъчно добре

Ако симптомите Ви се влошават отново след уговорения час, запишете следващ преглед при Вашия лекуващ лекар възможно най-скоро, за предпочитане още същия ден.


Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

Материалът се публикува под редакцията на: Доц. д-р Владимир Ходжев, председател на Българско дружество по белодробни болести и Доц. д-р Мария Стаевска, председател на Българско дружество по алергология.

BG-3423/01.2021

Медицински специалист ли сте?

Тази страница и информацията в нея е предназначена само за медицински специалисти. За да продължите, моля потвърдете, че сте медицински специалист.