Какво заболяване е астмата?

Имате ли понякога затруднено дишане, особено през нощта? Имате ли кашлица, която не спира? Кашляте ли през нощта? Стягат ли ви гърдите? Ако имате астма, тези симптоми ще са Ви познати.

Астмата е дългосрочно заболяване, което причинява възпаление на дихателните пътища. Възпалението и отокът на стената на дихателните пътища води до стесняване на просвета (лумена) им.

Поради това възпаление мускулите около дихателните пътища стават по-чувствителни към различни дразнители. Това може да причини тяхното съкращение и също да доведе до стесняване на просвета на бронхиалните тръби и да затрудни вдишването и издишването. Колкото по-малък е пръстенът на дихателните пътища, толкова по-трудно се диша. Може да се произвежда и повече мукус, който се отлага в лумена на бронхиалните тръби. Това още повече затруднява дишането.

Някои от клетките, участващи в механизма на астмата, се наричат еозинофили и неутрофили.

Човек може да се разболее от астма на всяка възраст, но обикновено заболяването започва в детска възраст.

 

Астмата, причинена от алергии, е най-често срещаният тип.

 

Около 60% от хората с астма имат алергична астма.

 

астма бронхи


Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

Материалът се публикува под редакцията на: Доц. д-р Владимир Ходжев, председател на Българско дружество по белодробни болести и Доц. д-р Мария Стаевска, председател на Българско дружество по алергология.

BG-3423/01.2021

Медицински специалист ли сте?

Тази страница и информацията в нея е предназначена само за медицински специалисти. За да продължите, моля потвърдете, че сте медицински специалист.