В света от ХОББ са засегнати над 300 милиона болни, като честотата според различни източници варира от 6 до 10%. Проведено в България проучване, установява честота на ХОББ в Плевенския регион около 15%. ХОББ е на 4-то място по смъртност, като се очаква да се изкачи  на 3-то място през 2020 година. През 2012 година, 3 милиона души са починали от ХОББ, което се равнява на 6% от  смъртността в световен мащаб. Голяма част от пациентите в световен мащаб страдат от това заболяване и умират преждевременно от усложненията. В бъдеще бремето на ХОББ ще се увеличи, поради високата експозиция на рискови фактори и остаряващото население. С увеличение на пушачите и остаряващото население в развиващите се страни, очакванията са случаите на ХОББ да се увеличат в следващите 40 години и до 2060 г. да надхвърлят 5,4 милиона смъртни случая на годишна база. ХОББ често се появява при пушачи или бивши пушачи, които са на и над  40 годишна възраст. Пасивните пушачи също са изложени на риск. Научете дали сте изложени на риск тук.


Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

Материалът се публикува под редакцията на Доц. д-р Владимир Ходжев, председател на Българско дружество по белодробни болести.

BG-3568/02.2021

Медицински специалист ли сте?

Тази страница и информацията в нея е предназначена само за медицински специалисти. За да продължите, моля потвърдете, че сте медицински специалист.