ХОББ е съкращение от Хронична Обструктивна Белодробна Болест. Може би имате проблеми с дишането, но си мислите, че това се дължи на напредването на възрастта. Или може би сте усещали, че нещо не е наред, защото от известно време имате затруднено дишане. Възможно е да кашляте много и да се чувствате много изморени. Но има и добри новини: въпреки че не можете изцяло да се излекувате от ХОББ, възможно е да забавите симптомите или да спрете влошаването на заболяването.

За да контролирате Вашата ХОББ, трябва да научите повече за самото заболяване. При ХОББ в белите Ви дробове влиза и излиза по-малко въздух. Това се дължи на следното:

  • Дихателните пътища и въздушните торбички (алвеоли) губят еластичността си
  • Стените между някои въздушни торбички се разрушават, което намалява площта за обмяна на кислорода и въглеродния диоксид.
  • Стените на дихателните пътища се възпаляват и се удебеляват, което води до стесняване на просвета им.
  • Дихателните пътища образуват повече мукус (слуз, секрет) от обикновено и могат да се запушат.

Намаленият въздушен поток при ХОББ се причинява от следната комбинация:

  • Емфизем, при който стените на въздушните торбички в белите дробове се разрушават и губят своята еластичност. Стените на въздушните торбички са увредени, което води до образуване на по-малко на брой, но по-големи торбички, което намалява количеството кислород и въглероден диоксид, което се обменя в белите дробове.
  • Хроничен бронхит, при който e налице оток и възпаление на дихателните пътища, съкращение на мускулите около тях и допълнително произвеждане на мукус. Това води до стесняване на просветът на дихателните пътища  и затруднено дишане.

Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

Материалът се публикува под редакцията на Доц. д-р Владимир Ходжев, председател на Българско дружество по белодробни болести.

BG-3568/02.2021

Медицински специалист ли сте?

Тази страница и информацията в нея е предназначена само за медицински специалисти. За да продължите, моля потвърдете, че сте медицински специалист.