Типове ХОББ според тежестта

Лека форма на ХОББ – възможно е да кашляте, при което да има отделяне на секрет. Чувствате задух, когато работите усилено или вървите по-бързо.

Умерена форма на ХОББ – възможно е да кашляте доста, при което имате повишено отделяне на секрет. Чувствате задух, когато работите усилено или вървите по-бързо. Възможно е да имате проблеми при извършване на ежедневни дейности. Може да Ви бъдат необходими няколко седмици за възстановяване от настинка или инфекции на дихателните пътища.

Тежка/Много тежка форма на ХОББ – кашлица с повишено отделяне на секрет. Изпитване на задух през деня и вечерта. Възможно е да са необходими няколко седмици за възстановяване от настинка или инфекции на дихателните пътища. Изпитвате проблем при извършване на нормалните си ежедневни и домашни дейности. Нямате възможност да изкачвате стълби, поради затрудненото дишане. Изморявате се много лесно, при минимални усилия.

Ако Вашето заболяване е с лека тежест, може да не забележите наличието на симптоми или може да адаптирате начина си на живот, за да дишате по-лесно. Например, до този момент е възможно да сте използвали стълбите като начин на придвижване, а след изпитването на задух, сте започнали да използвате асансьор. При първи признаци, моля обърнете се към специалист по белодробно болести - пулмолог. Тежестта на заболяването може да се определи, чрез различни изследвания, като напр. спирометрия. По-тежката форма на ХОББ, води от своя страна до увеличен брой и тежест на екзацербации (влошаване), хоспитализации (прием в болница) и риск от смърт.

В зависимост от това в коя група попадате, според тежестта на заболяването, то се лекува по различен начин, с различни класове медикаменти и/или комбинации от тях.


Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

Материалът се публикува под редакцията на Доц. д-р Владимир Ходжев, председател на Българско дружество по белодробни болести.

BG-3568/02.2021

Медицински специалист ли сте?

Тази страница и информацията в нея е предназначена само за медицински специалисти. За да продължите, моля потвърдете, че сте медицински специалист.