Живото-застрашаващите пристъпи се наричат екзацербации (обостряне/влошаване). Екзацербациите се дефинират като остро влошаване на белодробните симптоми, което налага добавяне на допълнителна терапия. Характеризират се с увеличаване на възпалението в дихателните пътища, увеличена продукция на мукус (секрет) и задържане на газове в алвеолите (въздушни торбички, най-малките структури в белите дробове). Това води до увеличаване на задуха, което е ключов симптом на острата екзацербация. Други симптоми са също увеличената продукция на мукус (секрет) и отхрачването, кашлицата и хриповете. Най-големият проблем при пациентите с ХОББ, които изпитват екзацербации, е че белодробната функция не се възвръща, както е била преди екзацербациите и поради това се задълбочава тежестта на заболяването и повишената смъртност. Екзацербациите се класифицират по тежест, както следва: леки, умерени и тежки. Според тежестта, екзацербацията, се лекува по различен начин.

Лека екзацербация: лечение с медикаменти, които отварят дихателните пътища (бронходилататори, кратко-действащи бета 2 агонисти)

Умерена екзацербация: лечение с кратко-действащи бета 2 агонисти + антибиотици и/или орални кортикостероиди

Тежка екзацербация: хоспитализация или посещение на спешно отделение. Тежките екзацербации е възможно да се асоциират с остра дихателна недостатъчност.

За намаляване на риска от екзацербации е необходимо, Вие да се придържате стриктно към терапията си и по възможност да избягвате експозиция на вредни частици или газове. При пациенти с ХОББ се препоръчва прилагане на сезонни противогрипни ваксини и пневмококова ваксина.

Видове лекарства, които се прилагат при пациенти с ХОББ:

ХОББ не може да бъде излекувана. Но добрата новина е, че има лекарства, които могат да намалят Вашите симптоми, да намалят броя и силата на пристъпите и да подобрят възможността Ви за извършване на физическа активност. Тук са описани видовете медикаменти, които Вашият лекар може да Ви назначи.

Инхалаторен бронходилататор

Тези лекарства подобряват функцията на белите дробове. Те действат, като разширяват Вашите дихателни пътища, така че да можете да дишате по-добре. Могат да подобрят и издръжливостта при физически упражнения. Бронходилататорите най-често се изписват за редовен прием, за да предотвратят или намалят симптомите.

Има 2 различни типа бронходилататори:

Бета2-агонистите отпускат мускулите на дихателните пътища. Те могат да са или краткодействащи бета2-агонисти (SABA), с продължителност на ефекта около 4-6 часа и използващи се само когато е необходимо бързо овладяване на симптомите, или дългодействащи бета2-агонисти (LABA), които действат 12 часа или повече.

Антихолинергиците предотвратяват стесняването на дихателните пътища и изчистват мукуса от дробовете. Комбинацията от отворени дихателни пътища и изчистване на мукуса с антихолинергиците Ви позволява да откашляте мукуса много по-лесно и да получите облекчение.

Инхалаторни кортикостероиди

Тези противовъзпалителни лекарства намаляват отока и образуването на мукус в дихателните пътища, и така облекчават дишането. Инхалаторните кортикостероиди обичайно се комбинират с дългодействащи бета-агонисти за подобряване функцията на белите дробове, както и за намаляване на пристъпите.

Комбинирани лекарства

Някои медикаменти комбинират 2 различни типа лекарства в един инхалатор. Пример за комбиниран медикамент е SABA плюс краткодействащ антихолинергик (SAMA), LABA плюс инхалаторен кортикостероид (ICS), или LABA плюс дългодействащ антихолинергик (LAMA). Тези комбинации от лекарства могат да разширят Вашите дихателни пътища с по-малък риск от странични ефекти в сравнение с увеличаване на дозата на единичен бронходилататор.

 • Бронходилататори:
  - Кратко-действащи бета2 агонисти (SABA)
  - Дълго-действащи бета2 агонисти  (LABA)
  - Кратко-действащи мускаринови антагонисти (SAMA)
  - Дълго-действащи мускаринови антагонисти (LAMA)
 • Противовъзпалителни:
  - Инхалаторни кортикостероиди (ICS)
 • Метилксантини
 • Фосфодиастераза-4 инхибитори
 • Муколитици
 • Антибиотици

При пациенти с умерена до много тежка ХОББ, се правят комбинации между различни фармакологични класове лекарства, а именно :

 • SABA/SAMA
 • LABA/LAMA
 • ICS/LABA
 • ICS/LABA/LAMA

Рехабилитация и превенция:

 • Физическа активност
 • Здравословно хранене
 • Поддържане на нормално телесно тегло
 • Самообучение
 • Придържане към терапията

Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

Материалът се публикува под редакцията на Доц. д-р Владимир Ходжев, председател на Българско дружество по белодробни болести.

BG-3568/02.2021

Медицински специалист ли сте?

Тази страница и информацията в нея е предназначена само за медицински специалисти. За да продължите, моля потвърдете, че сте медицински специалист.