Информационна кампания за значимостта на онкологичната грижа, дори и по време на Covid-19 пандемия

16.11.2020

С около 40% е спадът в диагностиката на раковите заболявания в глобален мащаб по време на пандемията

В Световния ден за борба с рака – 4 февруари, АстраЗенека България започва информационна кампания „Ново нормално, същият рак“. Тя е част от глобалната инициатива на компанията „New Normal, Same Cancer” и е провокирана от забавянето или отлагането на диагностиката и лечението на онкологичните заболявания в световен мащаб вследствие на пандемията от COVID-19.

Данните показват, че през 2020-та новодиагностицираните случаи на рак в световен мащаб са намалели с 40%[1] и е вероятно тенденцията да се влоши вследствие на продължаващата пандемия. Тази равносметка звучи още по-притеснително на фона на доклад на Световната здравна организация (СЗО) от началото 2020 г., в който се посочва, че до 2040 г. случаите на рак ще нараснат с 81% в страните с ниски и средни доходи, поради липса на инвестиции в профилактика и грижи. В световен мащаб увеличението може да е 60%, ако не се вземат мерки навреме. Според СЗО най-малко 7 млн. души могат да бъдат спасени през следващото десетилетие, ако държавите от цял свят обединят усилия в превенцията и контрола на онкологичните заболявания.[2]

Ето защо „Ново нормално, същият рак“ има за цел да насърчи пациентите, диагностицирани с онкологично заболяване, да възобновят лечението си, ако е било временно прекъснато поради страх от заразяване с коронавирус, а хората с вероятни симптоми на рак или тези, които са пропуснали профилактичните си прегледи - да не чакат и да се консултират с лекар, при спазване на всички превантивни мерки за предпазване от COVID-19.

Кампанията в България се провежда в партньорство с Българското онкологично научно дружество (БОНД), Българска асоциация по медицинска онкология (БАМО), Клуб „Млад онколог“, Фондация „Една от 8“, Национална пациентска организация (НПО) и Фондация „Cancer Care”. Всички партньори в инициативата имат ясен призив към обществото: „Не чакай. Свържи се с лекар. Прегледай се.“. Според тях, тези действия са от решаващо значение, защото докато светът се адаптира към новото нормално, заплахата от рак остава същата и продължава да е глобално предизвикателство.

Инициативата за повишаване на осведомеността за раковите заболявания у нас ще се проведе през официалните канали на АстраЗенека България в социалните мрежи – Facebook страниците „Животът те обича“, „Сърцето помни“ и „Диабет.бг“, както и Linkedin страницата на компанията.

BG-3509

[1] De Vincentiis L, et al. Cancer diagnostic rates during the 2020 ‘lockdown’, due to COVID-19 pandemic, compared with the 2018–2019: an audit study from cellular pathology. [Article in Press] Journal of Clinical Pathology 2020; Article Number 25; Published Online First: 19 June 2020. doi: https://jcp.bmj.com/content/early/2020/06/19/jclinpath-2020-206833

[2] https://www.who.int/news/item/04-02-2020-who-outlines-steps-to-save-7-million-lives-from-cancer

Актуално

БАШАР РАХАЛ: АКО ИМАТЕ ПРОДЪЛЖИТЕЛНА КАШЛИЦА, НЕ КАЗВАЙТЕ „АЗ ТАКА СИ КАШЛЯМ“, А СЕ КОНСУЛТИРАЙТЕ С ЛЕКАР

БАШАР РАХАЛ: АКО ИМАТЕ ПРОДЪЛЖИТЕЛНА КАШЛИЦА, НЕ КАЗВАЙТЕ „АЗ ТАКА СИ КАШЛЯМ“, А СЕ КОНСУЛТИРАЙТЕ С ЛЕКАР

Ракът на белия дроб продължава да бъде един от най-разпространените видове рак в света, отнемащ пове...

прочети повече
31 МАЙ- СВЕТОВЕН ДЕН ПРОТИВ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

31 МАЙ- СВЕТОВЕН ДЕН ПРОТИВ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

Нов сезон на „можещите“ срещу тютюнопушенето супергероите отново се изправят срещу силит...

прочети повече
ХРОНИЧНО БЪБРЕЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ

ХРОНИЧНО БЪБРЕЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ

Един от възможните начини да намалите риска за някоя от основните причини за бъбречно заболяване е д...

прочети повече