Информация за грипа - ръководство за родители

14.09.2021

 

Какво трябва да знам за грипа?

Грипът е заразно респираторно заболяване, причинявано от грипни вируси, които заразяват носа, гърлото и белите дробове. Грипът е различен от настинката и обикновено се появява внезапно. Всяка година грипът води до милиони заболявания, стотици хиляди хоспитализации и десетки хиляди смъртни случаи в САЩ.

Грипът може да бъде много опасен за децата. Центърът за контрол и превенция на заболяванията изчислява, че от 2010 г. между 6000 и 26 000 деца под 5-годишна възраст са хоспитализирани поради грип всяка година в САЩ.

Колко сериозен е грипът?

Въпреки че грипното заболяване може да варира от леко до тежко, децата често се нуждаят от медицинска помощ поради грип. Деца на възраст под 5 години и деца от всяка възраст с някои дългосрочни здравословни проблеми са изложени на висок риск от грипни усложнения като пневмония, бронхит, инфекции на носа и синусите.

Някои здравословни проблеми, за които е известно, че правят децата по-уязвими към грип включват астма, диабет и заболявания на мозъка или нервната система.

Как се разпространява грипът?

 

 

Смята се, че грипните вируси се разпространяват главно чрез капчици, отделящи се когато някой заразен с грип кашля, киха или говори. Тези капчици могат да попаднат в устата или носа на хората наблизо. Човек може да се зарази с грип и като докосне нещо, върху което има грипен вирус, и след това докосне устата, очите или носа си.

Какви са симптомите на грипa?

Симптомите на грип могат да включват висока температура, кашлица, възпалено гърло, хрема или запушен нос, болки в тялото, главоболие, студени тръпки, чувство на умора и понякога повръщане и диария (по-често при деца, отколкото при възрастни). Някои хора с грип е възможно да нямат температура.

 

Как мога да защитя детето си от грип?

 • Първият и най-добрият начин за предпазване от грип е да поставите годишна грипна ваксина на себе си и детето си.
 • Ваксините срещу грип в инжекционна форма и като назален спрей са два варианта за ваксинация.
 • Особено важно е малките деца и децата с определени дългосрочни здравословни проблеми да се ваксинират.

 • Лицата, полагащи грижи за деца с висок риск от грипни усложнения, също трябва да си поставят противогрипна ваксина. (Бебетата на възраст под 6 месеца са изложени на висок риск от сериозни грипни усложнения, но са твърде малки, за да получат противогрипна ваксина.)
 • Бременните жени трябва да поставят противогрипна ваксина, за да предпазят себе си и бебето си от грип. Изследванията показват, че ваксинацията срещу грип по време на бременност предпазва бебето от грип в продължение на няколко месеца след раждането.
 • Грипните вируси непрекъснато се променят и затова грипните ваксини се актуализират често, за да предпазват от грипните вируси, за които изследванията показват, че най-вероятно ще водят до заболяване през предстоящия грипен сезон.

Какъв е профила на безопасност на грипните ваксини?

Противогрипните ваксини се произвеждат, като се използват строги мерки за безопасност и производство. Милиони хора са получили противогрипна ваксина в продължение на десетилетия. Ваксините срещу грип в инжекционна форма и като назален спрей са двата варианта за ваксинация. Различните видове противогрипни ваксини са одобрени за различни възрасти. Всеки човек трябва да получи ваксина, която е подходяща за възрастта му. Центърът за контрол и превенция на заболяванията и Американската академия по педиатрия препоръчват годишна грипна ваксина за всички деца на възраст над 6 месеца.

Какви са ползите от поставянето на противогрипна ваксина?

 • Противогрипната ваксина може да предпази Вас и Вашето дете от заболяване. Когато вирусите във ваксината и циркулиращите вируси съв- падат, ваксинацията срещу грип намалява с около 40 до 60% риска от заболяване от грип.
 • Скорошно проучване показва, че противогрипната ваксина намалява риска от прием в педиатрично интензивно отделение със 74%.

 • Противогрипната ваксина може да е животоспасяваща при деца. Изследване, използващо данни от последните грипни сезони, установява, че грипната ваксина намалява риска от смърт, свързана с грип.
 • Противогрипната ваксина е възможно да намали и тежестта на заболяването, ако се разболеете.
 • Ваксинирането на Вас и детето Ви може също да защити и други, които могат да са по-уязвими към сериозно заболяване от грип, като бебета и малки деца, възрастни хора и хора с определени дългосрочни здравословни проблеми.
 • Противогрипната ваксина може да е животоспасяваща при деца. Изследване, използващо данни от последните грипни сезони, установява, че грипната ваксина намалява риска от смърт, свързана с грип.
 • Противогрипната ваксина е възможно да намали и тежестта на заболяването, ако се разболеете.
 • Ваксинирането на Вас и детето Ви може също да защити и други, които могат да са по-уязвими към сериозно заболяване от грип, като бебета и малки деца, възрастни хора и хора с определени дългосрочни здравословни проблеми.

По какви други начини мога да защитя детето си срещу грип?

В допълнение към противогрипната ваксина, Вие и Вашето дете трябва да предприемате ежедневни действия, за да предотвратите разпространението на микроби.

 • Стойте колкото е възможно по-далеч от хора, които са болни, за да не се разболеете Вие самите.
 • Ако Вие или Вашето дете сте болни, избягвайте други хора колкото е възможно повече, за да не ги заразите.
 • Освен това не забравяйте да покривате лицето си при кашляне и кихане, да миете често ръцете си, да не докосвате очите, носа и устата, както и да почиствате повърхности, които могат да бъдат замърсени с грипни вируси.

Тези ежедневни действия могат да Ви помогнат да намалите шансовете да се разболеете и да предотвратите разпространението на микроби сред други хора, ако сте болни. Годишната ваксина срещу грип обаче е най-добрият начин за предотвратяване на грипни заболявания.

 

Какво мога да направя, ако детето ми се разболее?

Говорете с Вашия лекар рано, ако се притеснявате от заболяването на детето си.

Уверете се, че детето Ви почива достатъчно и пие достатъчно течности.

Ако детето Ви е на 5 или повече години и няма дългосрочни здравословни проблеми, но има симптоми на грип като температура, кашлица, консултирайте се с Вашия лекар.

Деца на възраст под 5 години - особено тези под 2 години - и деца с някои дългосрочни здравословни проблеми (включително астма, диабет и заболявания на мозъка или нервната система) са изложени на висок риск от сериозни грипни усложнения. Обадете се на Вашия лекар или веднага заведете детето си на лекар, ако развиe симптоми на грип.

Какво да направя, ако детето ми изглежда много болно?

Дори здравите деца могат да се разболеят тежко от грип. Ако детето Ви е със следните предупредителни признаци, трябва да отидете в спешен център:

 • Ускорено дишане или затруднено дишане
 • Синкави устни или лице
 • Издигане на ребрата с всяко поемане на дъх
 • Болка в гърдите
 • Силна мускулна болка (детето отказва да ходи)
 • Дехидратация (без уриниране в продължение на 8 часа, сухота в устата, без сълзи при плач)
 • Не е контактно, когато е будно
 • Има припадъци
 • Температура над 40 ° C

 • При деца под 12 седмици, всяко повишение в температурата
 • Повишена температура или кашлица, които се подобряват, но след това се връщат или влошават
 • Влошаване на хроничните заболявания

Този списък не включва всичко. Моля, консултирайте се с Вашия лекар за всеки друг симптом, който е тежък или притеснителен.

Има ли лекарство за лечение на грип?

Да. Антивирусните лекарства са лекарства с рецепта, които могат да се използват за лечение на грипни заболявания. Те могат да съкратят болестта Ви и да я направят по-лека и могат да предотвратят сериозни усложнения, които могат да доведат до престой в болница. Антивирусните лекарства действат най-добре, когато са започнати през първите 2 дни от заболяването. Антивирусните лекарства се препоръчват за лечение и профилактика на грип.

Колко дълго болен човек може да разпространява грипа на други хора?

Хората с грип могат да заразят другите от 1 ден преди да се разболеят до 5-7 дни след това. Тежко болните хора или малките деца могат да разпространяват грипа по-дълго, особено ако все още имат симптоми.

Може ли детето ми да ходи на училище, детска градина или лагер, ако е болно?

Не. Вашето дете трябва да остане вкъщи, да си почине, за да се избегне разпространението на грипа при други деца или хора, които се грижат за детето.

Материалът предлага обща информация само с образователна цел и не трябва да се приема за персонален медицински съвет.

Дата на създаване на материала: 08.2021 BG-4376
AstraZeneca България, София 1057, Бул.”Драган Цанков” 36, тел.: (02) 44 55 000, факс: (02) 971 11 24.

Актуално

БАШАР РАХАЛ: АКО ИМАТЕ ПРОДЪЛЖИТЕЛНА КАШЛИЦА, НЕ КАЗВАЙТЕ „АЗ ТАКА СИ КАШЛЯМ“, А СЕ КОНСУЛТИРАЙТЕ С ЛЕКАР

БАШАР РАХАЛ: АКО ИМАТЕ ПРОДЪЛЖИТЕЛНА КАШЛИЦА, НЕ КАЗВАЙТЕ „АЗ ТАКА СИ КАШЛЯМ“, А СЕ КОНСУЛТИРАЙТЕ С ЛЕКАР

Ракът на белия дроб продължава да бъде един от най-разпространените видове рак в света, отнемащ пове...

прочети повече
31 МАЙ- СВЕТОВЕН ДЕН ПРОТИВ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

31 МАЙ- СВЕТОВЕН ДЕН ПРОТИВ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

Нов сезон на „можещите“ срещу тютюнопушенето супергероите отново се изправят срещу силит...

прочети повече
ХРОНИЧНО БЪБРЕЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ

ХРОНИЧНО БЪБРЕЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ

Един от възможните начини да намалите риска за някоя от основните причини за бъбречно заболяване е д...

прочети повече