ПРОУЧВАНЕ СРЕД ПАЦИЕНТИ С АСТМА ОТ 3 КОНТИНЕНТА: ЗА 90% от ПАЦИЕНТИТЕ БОЛЕСТТА ИМА ОТРИЦАТЕЛНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ЖИВОТА ИМ

03.05.2022

Проучване*, проведено в началото на 2022 г., сред 807 пациенти с астма от пет държави- САЩ, Канада, Мексико, Китай, Саудитска Арабия и Великобритания установява системни пропуски в грижите за тях, въпреки че пациентите считат, че астмата им е добре контролирана. Участниците са на възраст над 18 години, диагностицирани са с астма от медицински специалист и използват инхалатор за лечение. 

Проучването показва, че по-голяма част от пациентите се чувстват подкрепяни от своя лекар и при повече от половината от тях нараства увереността им в контрола на астмата през последната година. 90% от астматиците съобщават, че болестта има отрицателно въздействие върху живота им, повече от половината са ползвали поне един ден болнични по повод астматичен пристъп през последната година.

Повече от една четвърт (27%) от пациентите не са били информирани какъв е допустимия максимален брой инхалации със синия облекчаващ симптомите инхалатор на седмица. Близо половината от анкетираните (45%) посягат към него 3 и повече пъти седмично, което  е потенциален сигнал, че астмата им не е добре контролирана. Това ги излага на повишен риск от пристъпи на астмата, които могат да бъдат животозастрашаващи. Едва 13% от пациентите са наясно с факта, че прекомерната употреба на синия облекчаващ симптомите инхалатор ги излага на висок риск от астматичен пристъп независимо от тежестта на тяхната астма. 
Над половината от участниците в проучването са използвали орални кортикостероиди за овладяване на астматичен пристъп. При пациенти с тежка астма честата употреба на орални кортикостероиди е индикатор за неконтролирано заболяване. Въпреки, че всички пациенти са запознати с ползите и рисковете от употребата на орални кортикостероиди, половината от тях вярват, че страничните ефекти при лечение с инхалаторни и орални кортикостероиди са едни и същи.

Данните от проучването се обявяват по повод 3 май – Световния ден на астмата, който тази година се отбелязва под мотото „Да преодолеем пропуските в лечението на астмата“.

Астмата е хронично хетерогенно заболяване, което се характеризира с хронично възпаление на дихателните пътища. Астмата е най-честото хронично заболяване при децата. Тя се характеризира с непостоянни във времето и по тежест респираторни симптоми като най-чести са хрипове, задух, стягане в гърдите и кашлица. Тя засяга около 339 млн. души по света, а в България пациентите с астма са около 400 хил. 

Подобряване на информираността за астмата като хронично, а не остро заболяване, което налага постоянно лечение  и стриктно придържане към препоръките на лекаря и назначената терапия биха подобрили контрола му.

* Онлайн проучване, проведено от IPSOS между 21 февруари и 29 март 2022 г. по поръчка на  AstraZeneca и Глобалната организация за пациенти с алергии и болести  на белите дробове (GAAPP).

Повече информация за астмата, можете да прочетете на: https://azcare.bg/belodrobni-zabolyavaniya 

Тест за оценка на използването на синия облекчаващ симптомите инхалатор при астма: https://azcare.bg/belodrobni-zabolyavaniya/test 

BG-5511/04.2022

Актуално

ДО 70% ОТ ПАЦИЕНТИТЕ С ТЕЖКА АСТМА ИМАТ ПОВИШЕНИ ЕОЗИНОФИЛИ В КРЪВТА

ДО 70% ОТ ПАЦИЕНТИТЕ С ТЕЖКА АСТМА ИМАТ ПОВИШЕНИ ЕОЗИНОФИЛИ В КРЪВТА

Ако имате астма и често се оплаквате от задух, стягане в гърдите или кашлица, вероятно Вашата астма...

прочети повече
08 МАЙ 2022 – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С РАКА НА ЯЙЧНИЦИТЕ

08 МАЙ 2022 – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С РАКА НА ЯЙЧНИЦИТЕ

НА 8 МАЙ СВЕТЪТ ОТБЕЛЯЗВА ДЕНЯ ЗА БОРБА С РАКА НА ЯЙЧНИЦИТЕ!🎗️ 📢 Ракът на яйчниците е  7-ят на...

прочети повече
ПРОУЧВАНЕ СРЕД ПАЦИЕНТИ С АСТМА ОТ 3 КОНТИНЕНТА: ЗА 90% от ПАЦИЕНТИТЕ БОЛЕСТТА ИМА ОТРИЦАТЕЛНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ЖИВОТА ИМ

ПРОУЧВАНЕ СРЕД ПАЦИЕНТИ С АСТМА ОТ 3 КОНТИНЕНТА: ЗА 90% от ПАЦИЕНТИТЕ БОЛЕСТТА ИМА ОТРИЦАТЕЛНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ЖИВОТА ИМ

Проучване*, проведено в началото на 2022 г., сред 807 пациенти с астма от пет държави- САЩ, Канада,...

прочети повече