Световен ден на астмата - 2 май 2023 г.

02.05.2023

Световният ден на астмата се отбелязва всяка година от 1998 г. насам в първия вторник на месец май. Организатор е Глобалната инициатива за астма (GINA), а нейни партньори ежегодно стават медицински и пациентски организации по целия свят. 
Целта е да се подобрят информираността и грижите за пациентите с астма. Да се насочи общественото внимание към разпознаване симптомите на астмата и ранната диагностика на заболяването, както и върху възможностите за лечение на болестта и поддържането й в контрол. 
Инициативата през тази година протича под мотото „Грижа за ВСЕКИ с астма“. 
Астмата може да е животозастрашаващо заболяване, ако не се лекува правилно. В България с бронхиална астма са над 400 000 души. Тя е и най-честото хронично заболяване в детска възраст, като астматичните пристъпи в детска възраст са водеща причина за хоспитализации и посещения в спешна помощ. Едно на всеки 10 деца има симптоми на астма.
Астмата е хронично възпалително заболяване на белите дробове. Противовъзпалителното лечение с инхалаторни кортикостероиди е основно за поддържането на контрола на възпалението при астма. То се характеризира с оток, стесняване на дихателните пътища, което затруднява дишането, и свръхсекреция на мукус. Симптомите на астмата включват затруднено дишане, пристъпи на кашлица, стягане в областта на гърдите, намалена физическа активност, затруднения при извършване на физически активности и влошено качество на живот. Често минават 2-3 години от появата на симптомите на бронхиалната астма до диагностицирането ѝ, тъй като е възможно симптомите да не се разпознаят веднага и пациентите да посетят специалист, пулмолог или алерголог, по-късно. Специалистите са категорични, че астмата може да бъде поддържана в контрол с медикаменти, което намалява нуждата от болнично лечение, ограничава загубата на трудоспособност и преждевременната смърт на болните.
Според Световната здравна организация (СЗО) астмата е от основно значение за общественото здраве. Статистика сочи, че повече от 339 милиона души в света имат астма, а смъртните случаи, свързани със заболяването, в световен мащаб през 2019 г. са около 461 000. Повече от 1000 души дневно умират поради астма и много от тези смъртни случаи са неизбежни поради неподходящ или неадекватен контрол на астмата. 
Половината от астматиците имат неадекватен контрол върху симптомите на астма. Това се дължи на редица фактори, сред които неспазване от страна на пациента на терапевтичните препоръки, дадени му от лекуващия лекар, грешна техника на инхалиране, пренебрегване на симптомите на астма, нежелание за промяна в начина на живот – спиране на тютюнопушенето, подобрение във физическата активност, избягване на факторите, които могат да активират астмата като прах, силни парфюми, миризми.
Терапевтичният подход при пациентите с астма включва различни групи лекарства – инхалаторни кортикостероиди, бета2-агонисти (кратко- и бързодействащи), антихолинергици, антагонисти на левкотриеновите рецептори. Когато астмата не се повлиява от назначената терапия и няма добър контрол върху симптомите, тя може да премине в неконтролирана, а тя - в тежка астма. При някои видове тежка астма (тежка еозинофилна астма например) на пациентите може да им бъде назначено лечение с биологична терапия. Това е клас биологични лекарства, които обикновено се прилагат чрез инжектиране веднъж или два пъти месечно от здравен специалист. Това лечение може да помогне за предотвратяване на реакции към фактори, влошаващи астмата. Това е "допълнително" лекарство, което означава, че се прилага заедно с други лекарства за астма, които даденият пациент вече приема. 
При неконтролираната тежка астма пациентите често употребяват орални кортикостероиди. 
Какво са оралните кортикостероиди (ОКС)?
Оралните кортикостероиди са лекарства, които имат противовъзпалителен ефект. Те намаляват възникналото възпаление в белодробните пътища, което е характерно при астма. 
Тези медикаменти се използват в терапията на тежка астма вече повече от 60 години.
За повече от 60 години лекарите и пациентите с астма са разчитали на ОКС за контрол на екзацербациите (обострянията при астма, астматичните пристъпи) и предотвратяване на хоспитализация. Повече от 13.5 милиона пациенти с тежка астма употребяват орални кортикостероиди. Чести кратки курсове или дългосрочни курсове с тези лекарства са свързани с повишен риск от странични ефекти, които могат значително да влошат качеството им на живот. Около 93% от пациентите с тежка астма имат заболявания, свързани с приема на ОКС. 
ОКС биха могли да „маскират“ симптомите на астма, което е възможно да направи трудно диагностицирането й и назначаване на подходящо лечение от лекар. 
Какви могат да бъдат нежеланите реакции при прием на ОКС, в зависимост от продължителността и честотата на курса с тях?
Потенциални рискове от краткосрочен прием на ОКС:

 • Повишено очно налягане (глаукома)
 • Задържане на течности
 • Повишено артериално налягане
 • Наддаване на тегло
 • Замаяност
 • Проблеми с паметта и държанието
 • Потенциални рискове от дългосрочен прием на ОКС:
 • Надбъбречна недостатъчност
 • Остеопороза
 • Диабет
 • Катаракта
 • Психиатрични заболявания
 • Нарушения в стомашните сокове (диспепсии)

При хроничната употреба на ОКС, рискът от нежелани събития, които могат да повлияят на здравето на пациента, нараства в значителна степен. 
Астмата е хронично заболяване, в лечението и контрола на което основна цел е да се постигне контрол на симптомите, да се подобри здравословното състояние и свързаното с това качество на живот, и да се осигури превенция на екзацербациите (епизодите на изостряне на симптомите, водещи до хоспитализация и влошаване на белодробната функция). Важно е да приемате лекарството(ата) си за астма, така, както е(са) предписано(и) от Вашия лекар и да следвате неговите препоръки.

 

Материалът е разработен с информативна и образователна цел, предназначен е да допълни информацията, която получавате от Вашия лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет, нито за инструмент за поставяне на диагноза. Информацията в материала не заменя посещението при Вашия лекар и не трябва да се използва за поставяне на диагноза или самолечение. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве

BG-7163/ 05.2023

Актуално

БАШАР РАХАЛ: АКО ИМАТЕ ПРОДЪЛЖИТЕЛНА КАШЛИЦА, НЕ КАЗВАЙТЕ „АЗ ТАКА СИ КАШЛЯМ“, А СЕ КОНСУЛТИРАЙТЕ С ЛЕКАР

БАШАР РАХАЛ: АКО ИМАТЕ ПРОДЪЛЖИТЕЛНА КАШЛИЦА, НЕ КАЗВАЙТЕ „АЗ ТАКА СИ КАШЛЯМ“, А СЕ КОНСУЛТИРАЙТЕ С ЛЕКАР

Ракът на белия дроб продължава да бъде един от най-разпространените видове рак в света, отнемащ пове...

прочети повече
31 МАЙ- СВЕТОВЕН ДЕН ПРОТИВ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

31 МАЙ- СВЕТОВЕН ДЕН ПРОТИВ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

Нов сезон на „можещите“ срещу тютюнопушенето супергероите отново се изправят срещу силит...

прочети повече
ХРОНИЧНО БЪБРЕЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ

ХРОНИЧНО БЪБРЕЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ

Един от възможните начини да намалите риска за някоя от основните причини за бъбречно заболяване е д...

прочети повече