Пациентите, които са преминали лечение,  не винаги говорят за времето след това.  Споделените истории са насочени към лечението. Възможно е да останат както физически, така и емоционални последици.

Болестта променя живота. След като преминете лечение, новото Ви ежедневие ще бъде такова, каквото сами го създадете.

  • Физическо здраве: Лечението на рака често е съпътствано с дълготрайна умора. Направете консултация с лекуващия лекар, за да разберете най-добрите начини за управление на дълготрайните странични ефекти, които могат да се появят. Правилното хранене и редовните упражнения са добър начин да се почувствате по-добре по време и след лечението.
  • Емоционално здраве: Ракът е заболяване, което се отразява не само физически, но психически и емоционално. След като преминете лечение, може да почувствате комбинация от емоции, от облекчение до тъга и тревожност. Разпознаването на емоциите е важна стъпка, за да изградите умението да ги контролирате и управлявате. Направете консултация с Вашия лекар, за да Ви насочи към специалист, който ще Ви помогне и насочи към добрите техники за справяне с емоциите, които изпитвате. Присъединяването към група за взаимопомощ или воденето на дневник също може да помогне.
  • Отношенията с хората около Вас: По време на лечението, взаимоотношенията между Вас и членовете на Вашето семейство и приятели може да се променят. Хората може да не знаят как да говорят за рака с Вас или да се чудят, дали изобщо трябва да говорят за това. Може да се почувствате изолирани и неразбрани на моменти. Поддържането на отворена и честна комуникация е важно за отношенията Ви.
  • Работната среда: Ако предстои връщане към работната среда,  това може да Ви накара да се чувствате странно и потиснати, например защото колегите Ви може да не знаят как да говорят с Вас от страх да не кажат нещо погрешно. Споделете с Вашия ръководител всичко, което Ви тревожи и не се притеснявайте да поискате помощ.

Управлението на негативните емоции отнема време и всеки човек се справя по свой начин.  Вероятно ще се притеснявате, че ракът може отново да се върне. Страхът от рецидив на заболяването е често срещан и  може да бъде доста интензивен. Ще погледнете по нов начин на отношенията с хората около Вас, защото ще видите и отражението, което Вашето заболяване е оказало и върху тях.

Някои хора са по-добре подготвени за живота с диагноза рак от други. Но всеки може да се възползва от помощ и подкрепа, независимо дали от приятели и семейство, групи за подкрепа или консултации със специалист.

Може също така да откриете, че връщането към Вашата роля в семейството не е толкова лесно, колкото сте предполагали, че ще бъде. Нещата, които сте правили преди диагнозата, сега се правят от други Ваши близки. Може би не са готови да Ви върнат задачите или Вие не сте съгласни с това как се изпълняват задълженията, но се страхувате да кажете каквото и да било.

При някои хора емоциите, подтиснати по време на лечението, се връщат изведнъж и те се чувстват обзети от тъга, гняв или страх. Това може да са продължителни емоции, предизвикани от  страничните ефекти от лечението, но някои хора се чувстват така, сякаш тялото и духът им са уморени и се нуждаят от дълга почивка.

Всички тези чувства имат смисъл, защото сте преминали през труден период, вземали сте важни житейски решения. Вашите възгледи и начин на живот са се променили, поне за известно време.

Изправянето пред тези чувства и научаването да ги контролирате е важно. Не очаквайте всичко да се върне към начина, който е бил преди диагнозата.  Дайте време на себе си, на семейството си и на хората около Вас, така ще преминете по-лесно  през това. Точно както е отнело време да приемете диагнозата, така може да отнеме време да се приспособите и към живота след това.


Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

BG-6608/12.2022