Моментът, в който чувате диагнозата „рак“ е шокиращ и често води до чувство на страх и отчаяние.  Важно е да намерите своя начин да приемете и да се справите с реалността:

 • Потърсете повече информация за заболяването, това ще Ви помогне да се справите по-лесно.
 • Споделете с близки и приятели, говорете с тях за заболяването и притесненията си.
 • Продължете да правите нещата, които Ви доставят удоволствие и ще има моменти, в които няма да мислите за болестта.

Стресът и безпокойството вървят ръка за ръка с диагнозата рак. Може да изпитвате притеснение относно успеха на лечението или дали са настъпили промени в организма Ви, с които е необходимо да живеете. Желанието Ви да се върнете към предишния си начин на живот и чувства, може да предизвика безпокойство от това, че се налага да оставите „старото ежедневие“ и да се настроите към нова организация на живота си.

Някои пациенти, диагностицирани с онкологично заболяване, променят отношението си към наистина важните неща в живота. Може да решите да прекарате повече време със семейството и приятелите си или да отделите време да направите нещата, които сте отлагали дълго време. Начините, по които хората приемат реалността, често се наричат механизми за справяне. Всеки човек използва различни начини за управление на стреса от диагнозата, депресията, безпокойство или други негативни емоции. Обикновено, хората подхождат към проблемите по един от двата начина: активно работят върху тях или се опитват да ги избягват. По-добрият подход е активното справяне с предизвикателствата, които стоят пред Вас:

Активни начини за справяне:

 • Предприемайте действия, които да водят до решаване на трудната ситуация.
 • Планирайте как да се справите с предизвикателствата.
 • Потърсете съвет и информация за справяне със създалата се ситуация.
 • Търсете емоционална подкрепа.
 • Приемете реалността. Помислете за нещата, с които ще можете да се справите и приемете онези, които няма да успеете да контролирате.
 • Осъзнайте чувствата си към ситуацията и ги изразявайте.

Следните ситуации са примери за избягване на проблема:

 • Отричате реалната ситуация, в която се намирате.
 • Избягвате всякакви мисли за предизвикателствата, пред които сте поставени.
 • Обвинявате се и се критикувате за това, което Ви се случва.
 • Приемате допълнителни задачи, за да сте ангажирани и да игнорирате мисълта за това, пред което сте изправени.

Нормално  е да избягвате тежките разговори за промените, които трябва да предприемете, за да се справите с диагнозата рак. И все пак, не забравяйте, че дори и да не говорите за болестта, тя няма да изчезне.

Когато хората не говорят за своите чувства, те им въздействат по начин, за който може да съжаляват на по-късен етап. Трябва да се научите да разграничавате сдържаното поведение от потискането на чувствата си. Информираността за собствените емоции е важна за по-доброто психично здраве.

Например, ако сте претърпели операция на гърдата и се страхувате, че Вашият партньор ще промени отношението си, Вие може би избягвате интимност с него, дори може да създавате ситуации, в които да спорите, за да сте сигурни, че няма да имате моменти на близост. Много по-ефективно би било, ако поговорите с него за нещата, които Ви тревожат. Споделете с партньора си притеснението, което изпитвате и го оставете и той да изкаже емоцията си. Говорете за това, как и двамата да се чувствате комфортно в интимните си отношения.  

За да намерите здравословни начини за справяне с чувствата на стрес, съпътстващи лечението, е полезно:

 • Да се информирате за често срещаните чувства, които много хора, преживели рак, изпитват след лечение.
 • Да потърсите подкрепа, ако усещате, че имате нужда, за да се справите с емоционалните си състояния.
 • Да се информирате, къде да получите подкрепа и как да продължите напред.

Ракът представлява група от повече от 100 заболявания. Важно е да знаете колкото можете повече детайли за Вашата диагноза. Вземете активна роля в лечението, информирайте се и не се притеснявайте да задавате всичките си въпроси. По време на първите посещения при Вашия лекар може да се объркате от непознати до момента медицински термини. Не се притеснявайте от това. Помолете лекаря да Ви обясни всичко, което не разбирате.

Някои хора се нуждаят от повече информация, докато други предпочитат по-малко. Споделете с медицинския екип Вашите предпочитания за получаване на информация относно диагнозата, лечението и шанса за възстановяване. Попитайте ги, дали на мястото, където ще се лекувате има ресурси за обучение на пациенти.

 • Бъдете организирани. Това ще Ви помогне за по-добро проследяване на всички Ваши изследвания, прегледи и резултати. Добрата организация ще Ви помогне за вземане на добре информирани решения, по време на консултациите с Вашия медицински екип.
 • Потърсете подкрепа, която ще Ви даде кураж, че не сте сами, докато се справяте с приемането на  диагнозата и лечението на рака.
 • Намерете подкрепа от семейството и приятелите за управление на емоционални, практически и финансови проблеми. Възможно е да преминете през сложни емоции, които е важно да споделяте с Вашия здравен екип и близките си.
 • Помислете за присъединяване към група за взаимопомощ, за да споделите и обмените информация с други пациенти, преминали през подобни трудности. Нормално е да се притеснявате или да се чувствате обезсърчени.
 • Хората, които живеят с онкологично заболяване, имат по-висок риск от депресивни състояния. Ако чувствате, че сте загубили интерес към обичайните си дейности или се затрудняване да се съсредоточите, имате проблеми със съня или храненето,  споделете с лекуващия лекар и попитайте за възможностите за консултация със специалист.

Приемането на диагнозата и лечението на рака отнемат време, през което може да се притеснявате за това как ще продължите със справянето с  ежедневните си отговорности, включително работа и родителство. Това е и времето да поискате и приемете помощ от другите. Има много практически стъпки, които можете да предприемете, за да се справите със стреса.


Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

BG-6608/12.2022