Несигурността е често срещано чувство, което се поражда след диагнозата рак. Погледът към бъдещето вече не е същият, защото не можете да планирате семейната ваканция или обяд, тъй като трябва да се съобразите с плана за лечение и състоянието, в което се намирате в момента. Страхът от страничните ефекти, от несигурността дали лечението ще Ви помогне, въпросите, които постоянно си задавате и какво ще стане, ако ракът се върне,  Ви кара да се чувствате тревожни, ядосани, тъжни или уплашени. Възможно е дори да имате физически симптоми от тези чувства. Например, това може да причини проблеми със съня или да затрудни фокусирането Ви по време на работа. Може да се притеснявате или плашите от възможните странични ефекти от лечението, като болка, гадене или умора. Може да се страхувате да станете зависими от другите по време на лечението или да пропуснете дейности, които Ви харесват.

Възможно е да имате притеснение от поява на късни странични ефекти от лечението. Говорете с Вашия лекуващ лекар за възможните странични ефекти и как бихте могли да се справите с тях.

  • Много пациенти се тревожат, дали лечението им ще има резултат. Не забравяйте, че нито едно лечение не действа еднакво за всеки човек, дори и за тези пациенти с един и същи вид рак. Някои лечения са по-ефективни за някои хора, други лечения могат да са ефективни, но да предизвикат странични ефекти. Говорете с лекуващия лекар относно възможностите за лечение,  за да сте подготвени и да знаете какво може да очаквате.
  • При много пациенти се появява и страхът, че лечението ще спре да е ефективно. Много пъти онкоболният продължава да получава лечение, докато то спре да действа. Ако се притеснявате, че ракът ще се върне, то Вие ще започнете да обръщате внимание на всеки симптом, който се появява. Това ще увеличи и общото Ви ниво на тревожност.
  • Страх да не загубите някого, когото обичате. Изправянето пред идеята за смъртта може да бъде трудно. Чувството на страх е естествено състояние, когато мислите за смърт или загуба на някого, когото обичате. Нормално е да се борите с тези емоции. И все пак, ако тези чувства станат по-силни, говорете с Вашия здравен екип за материали, които да Ви помогнат да се справите по-лесно.                                             

Да се научим да управляваме несигурността е важна част от поддържането на здравето. Тези съвети могат да Ви помогнат:

  • Приемете, че има ситуации, които можете да контролирате и такива, които не можете. Колкото и трудно да звучи, много хора намират за полезно да се откажат от онези неща, които не могат да променят и да се съсредоточат и да вложат цялата си енергия към тези, които могат да контролират.
  • Консултирайте се с Вашия лекуващ лекар, ако чувствата Ви на несигурност засягат ежедневието Ви. Те ще Ви помогнат да намерите необходимите ресурси, за да се чувствате по-добре.
  • Консултирайте се с Вашия лекуващ лекар, за да Ви насочи към групи за взаимопомощ. Срещата с други хора, които преминават по Вашия път ще Ви помогне, обмяната на опит може да намери и ресурса, който ще Ви накара да се почувствате по-добре.
  • Говорете с приятели и семейството си. Кажете им как се чувствате и как те могат да помогнат.
  • Научете повече за рака и неговото лечение. Правилната информация ще Ви подготви за това какво да очаквате.

Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

BG-6608/12.2022