Срещата с рака е едно от най-стресиращите преживявания в живота на човек. Справянето със заболяването може да бъде още по-голямо предизвикателство, ако се добави и стрес в работата, семейство или финансови проблеми. Ежедневният стрес, също така, може да затрудни справянето с диагнозата, защото хроничният стрес отслабва имунната система и е причина за други здравословни проблеми. Не забравяйте, че някои стресови фактори са предвидими и следователно могат да бъдат избегнати. Малките промени в ежедневието, могат да намалят количеството стрес в живота Ви:

 • Бъдете по-внимателни в планиране на ангажиментите си за деня. Бихте могли да използвате онлайн календар или програма за по-лесна проследяемост. Когато планирате дейности, оставете достатъчно време, за да завършите първата задача, преди да започнете следващата. Не планирайте твърде много ангажименти за един и същи ден или седмица, особено ангажименти, за които трябва да се подготвите. Ако управлението на графика Ви е изтощително, помолете някой, на когото имате доверие да Ви помогне, да преглежда и координира Вашите ангажименти.
 • Поставете граници. Ако нямате време, енергия или интерес, добре е да откажете учтиво, когато хората Ви помолят да поемете задачи. Не се чувствайте виновни, че казвате „не“. Диагнозата рак променя живота и фокусирането върху най-важните неща добива смисъл.
 • Помолете за съдействие Вашето семейство, приятелите и колегите. Хората вероятно ще предложат подкрепата си, така че помислете предварително за конкретни задачи, за които имате нужда от помощ. Вашите близки оценяват възможността да помагат по конкретни начини. Например, семейството или приятелите могат да са в състояние да помогнат при пазаруване, приготвяне на храна, извеждане на домашния любимец или вземане на детето от училище.
 • Приоритизирайте задачите си. Направете списък с нещата, които редовно правите – работа, включете и домакинските задължения. Класирайте тези неща по важност, като вземете предвид дейностите, които трябва да направите и тези, които са най-важни за Вас.
 • Разбийте ежедневните задачите на по-малки.
 • Концентрирайте усилията си върху неща, които можете да контролирате. Факторът, предизвикващ стрес може да е нещо, което не можете да промените, дори и с най-доброто планиране. Хората, които могат да останат гъвкави, поддържат стреса си нисък. Понякога единственият аспект на проблема, който можете да контролирате, е как реагирате на него.

Въпреки че можете да се опитате да намалите броя на факторите, предизвикващи стрес в живота си, не можете напълно да избегнете стреса. Съществуват стратегии и практически техники за управлението му, които биха могли да Ви помогнат да се чувствате по-спокойни и по-малко тревожни:

 • Прекарвайте време на чист въздух. Кратките разходки на чист въздух, могат да помогнат за намаляване на стреса.
 • Планирайте социални дейности. Намерете време за общуване със семейството или приятели.
 • Хранете се добре. Поддържането на здравословна диета в комбинация с време за почивка, ще Ви дадат повече енергия за справяне с ежедневните стресови фактори.
 • Сънят е здраве и е от съществено значение. Опитайте се да спите по 7 или повече часа всяка вечер. Дрямките през деня също могат да помогнат. Ако имате затруднения със съня, консултирайте се с лекуващия лекар, за да се справите с проблема.
 • Планирайте ежедневно време за почивка. Прекарвайте време в релаксиращи занимания, като четене на книга или слушане на музика.
 • Правете неща, които Ви харесват. Посетете любимия си ресторант или гледайте любимото си телевизионно предаване. Смехът намалява стреса, така че помислете и за забавен филм или хумористична книга, които ще повдигнат настроението Ви.
 • Водете дневник. Писането за стреса и случващите се събитията в живота Ви е начин да изразите чувствата си.
 • Научете ново хоби. Ангажирането в нова и предизвикателна дейност Ви дава усещане за постижение и разсейване от ежедневните грижи.
 • Различните техники за релаксация също намаляват стреса: дълбоко, бавно дишане, като същевременно се концентрирате върху запълване на белите дробове и отпускане на мускулите.

Много пациенти практикуват техники за релаксация, за да намалят стреса. Може да започнете със следните техники всеки ден или в определени стресови моменти, например, по време на медицинска процедура:

 • Спокойно или дълбоко дишане. Това включва дълбоко, бавно дишане, докато се концентрирате върху изпълване на белите дробове и отпускане на мускулите.
 • Различни визуализации. Това ще Ви помогне да създадете спокойни и релаксиращи образи в съзнанието си.
 • Прогресивна мускулна релаксация. Тази техника включва стягане и след това отпускане на мускулите. Повечето хора започват от пръстите на краката или главата и постепенно отпускат всички мускули по тялото.
 • Медитация. С тази техника можете да се научите да отпускате ума си и да се концентрирате върху вътрешно усещане за спокойствие.
 • Йога. Йогата фокусира ума върху дишането и стойката, за да насърчи релаксацията и да намали умората.

Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

BG-6608/12.2022