Много хора, живеещи с рак, изпитват и чувство за вина и съжаление, което обикновено е трудно да се приеме и изрази. Вината често кара хората да отиграват в съзнанието си сценариите „ами ако“ и „ако само“, за да разберат какво биха могли да направят по различен начин. Семейството, приятелите и болногледачите на онкоболни пациенти също могат да изпитват вина, защото те са здрави, докато някой, за когото се грижат е болен или не са в състояние да помогнат повече. Вината за събития извън Вашия контрол и неспособността да се освободите от това чувство може да доведе до депресия. Въпреки че депресията е по-често срещана сред хората с онкологична диагноза, тя не трябва да се счита за нормална част от живота с това заболяване. Отхвърлянето на чувството за вина може да помогне за подобряване на Вашето благосъстояние и способността Ви да се справите с рака:

  • Не забравяйте, че вината ще идва и ще си отива. Подобно на всички трудни емоции, предизвикани от диагнозата рак и Вашето чувство за вина ще се промени с течение на времето.
  • Споделете чувствата си. Говорете за вината, която изпитвате, с някой, на когото имате доверие.
  • Присъединете се към група за взаимопомощ. Това ще Ви помогне да разберете, че и други са били във Вашето положение и са изпитвали подобни чувства на вина.
  • Съсредоточете се върху положителните неща в живота си, за които сте благодарни. Намерете дейности, които Ви помагат да се отпуснете и да се чувствате добре.
  • Намерете други здравословни начини да изразите емоциите си. Покажете как се чувствате чрез творчески дейности, които Ви харесват, като музика или изкуство.

Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

BG-6608/12.2022