Този вид лечение отстранява хормоните или блокира тяхното действие, което спира развитието на рака. Хормоните са продукти, произвеждани от жлезите в тялото и циркулиращи в кръвообращението. Някои тумори се разрастват в присъствието на хормони – ако при изследване раковите клетки покажат наличие на места за свързване с хормоните (рецептори) се използват лекарства, операция или лъчетерапия, които да намалят производството или да блокират ефектите на хормоните. 
 
Хормоналната терапия със селективни модулатори на естрогенните рецептори се прилага при естроген- или прогестерон-рецептор положителен рак на гърдата и на пациенти с метастазирал рак.  

Терапията с ароматазни инхибитори (лекарства, които намаляват нивата на естроген в организма чрез блокиране на ензима ароматаза, превръщащ андроген в естроген) се прилага при мъже с метастазирал рак на гърдата.

Лечение с агонисти на лутеинизиращ хормон-освобождаващ фактор се провежда при някои мъже с метастазирал рак. Тези лекарства влияят на хипофизната жлеза, която контролира произвеждането на тестостерон в тестисите. При пациенти, приемащи аналози на лутеинизиращ хормон-освобождаващ фактор, се постига намаляване нивата на тестостерона.
 


Материалът се публикува под редакцията на д-р Маргарита Таушанова

Материалът е рецензиран от медицински експерт, за да се осигури медицинска точност и съобразеност с аудиторията.

Предназначен е да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.
BG-5136/01.2022