Ползите от правилното хранене при белодробен карцином

Правилното хранене е особено важно при лечението на онкологично заболяване. Храната осигурява градивните елементи, необходими на организма за възстановяването му. Ползите от правилното хранене по време на лечението на рака включват:

 • по-добро качество на живот;
 • намален дискомфорт от странични ефекти;
 • намалена честота на усложнения и прекъсвания на лечението.

Лечението на рака на белия дроб влияе на апетита, храносмилането и усвояването на хранителни вещества в организма. Химиотерапията, имунотерапия и лъчелечението могат да причинят странични ефекти, които да променят  хранителните Ви навици и приема на течности.

Хранителните нужди на всеки човек, диагностициран с рак на белия дроб са различни. Те се основават на Вашия план за лечение на заболяването и страничните ефекти от него, на текущия Ви ръст и тегло и на всички други заболявания, които може да имате, като диабет или сърдечни заболявания. Важни фактори, които е полезно да имате предвид са:

 • Поддържайте здравословно тегло. За някои хора това може да означава прием на повече калории, за да се избегне загуба на тегло, а за други може да означава отслабване чрез подходяща диета.
 • Приемайте основни хранителни вещества, от които организмът Ви се нуждае, най-вече чрез храната: протеини, въглехидрати, витамини, минерали и вода.
 • Избягвайте храни, които влошават страничните ефекти от лечението Ви.  Някои храни предизвикват диария, запек, гадене и повръщане.

 Винаги споделяйте страничните ефекти, всяка възникнала промяна във вкусовете Ви с лекуващ лекар, медицинска сестра или диетолог. Пациентите, които се хранят добре, могат по-добре да се справят със страничните ефекти от лечението. И дори може да успеете да се справите с по-високи дози от определени медикаменти:

 • Не се страхувайте да опитвате нови храни. Някои неща, които никога преди не сте харесвали, могат да Ви допаднат на вкус по време на лечението.
 • Опитайте се да поддържате здравословно тегло и да останете физически активни.
 • Заместете трите основни хранения за деня с чести по-малки порции.

Хранене и лъчелечение

При лъчелечението, радиацията е насочена към туморни клетки, за да ги унищожи. Здравите клетки, които биват засегнати от този процес, постепенно се възстановяват във времето. Страничните ефекти от лъчелечението са в зависимост от обема на облъчваното поле, дозата на радиация и броя на процедурите. Някои от тях могат да се появят по време на процедурите, докато други се появяват след приключване на терапията.

 • Ранните нежелани реакции се появяват по време или малко след началото на лечението. Тези нежелани реакции са краткосрочни, леки и лечими. Те обикновено изчезват в рамките на няколко седмици след края на лечението. Умората е една от най-честите ранни нежелани реакции.
 • Късните странични ефекти могат да отнемат месеци или дори години, за да се развият. Те могат да се появят във всяка нормална тъкан в тялото, която е била облъчена. Рискът от късни странични ефекти зависи от третираната област, както и от използваната доза радиация. Внимателното планиране на лечението може да помогне да се избегнат сериозни дългосрочни странични ефекти.

Езофагитът е основен страничен ефект на лъчелечението при пациенти с рак на белия дроб. Той може да доведе до затруднено преглъщане и изменение на хранителните навици. Странични ефекти, свързани с храненето, като – умора, загуба на апетит, гадене, обикновено са краткотрайни и често могат да бъдат контролирани с медикаменти.

Хранене и таргетна терапия

Таргетната терапия може да предизвика различни странични ефекти. Някои медикаменти имат  малко нежелани реакции, а други могат да причинят повече или по-сериозни проблеми. Това зависи от вида на медикамента и заболяването. Повечето странични ефекти отшумяват с времето и след края на лечението здравите клетки се възстановяват.

Не е задължителна проявата на странични ефекти при всеки. Колко тежки и продължителни могат да бъдат те, зависи от предписаната терапия и общото Ви състояние. Консултирайте се с Вашия лекар, при всяка проява на нежелани ефекти.

Безопасност на храната

Често по време на лечението на онкологично заболяване организмът страда и не може да се защитава добре. Много е важно, докато имунната Ви система се възстановява, да минимизирате риска от появата на бактерии, които биха причинили различни инфекции. Грижата за храната е грижа и за здравето ни:

 • Преди и след приготвяне на храната, преди и след хранене, миенето на ръцете трябва да продължава поне 20 секунди с топла сапунена вода.
 • Измийте зеленчуците и плодовете преди да ги консумирате.
 • Съхранявайте и използвайте храната безопасно.
 • Не размразявайте храна под топла течаща вода.
 • Консумирайте напълно изпечена и/или сварена храна.
 • Уверете се, че продуктите, които консумирате са в срок на годност.
 • Използвайте чист нож и отделни дъски за рязане на различните продукти. Смесването на бактерии от различни храни също може до доведе до нежелани инфекции.
 • Ако се храните навън, избягвайте рискови места като салатни барове, бюфети, улични продавачи. Употребата на храни и подправки, съхранявани в съдове за многократна употреба не е здравословна.

Хранене след лечението

Повечето странични ефекти, свързани с храненето при рака, изчезват след края на лечението.  Някои от тях могат да бъдат и с по-дълга продължителност. Ако това се случи при Вас, направете консултация с лекуващия лекар и екип, за да изготвите план, който ще облекчи състоянието Ви. Здравословното хранене след лечението ще Ви помогне да възстановите силите и енергията си, ще помогне за бързото възстановяване и на тъканите Ви.

 • Консултирайте се с Вашия лекар, за да сте сигурни, че нямате ограничения за храна или диета.
 • Консумирайте цитрусови плодове и тъмнозелени и наситено жълти зеленчуци.
 • Консумирайте храни с високо съдържание на фибри, като пълнозърнест хляб и зърнени храни.
 • Хапвайте по няколко пъти дневно. Заместете трите големи хранения с по-малки и по-чести порции.
 • Консумирайте плодове и зеленчуци всеки ден.
 • Ограничете приема на мазнини, като приготвяте храната чрез печене или варене.
 • Избягвайте консервираните храни.
 • Приемайте нискомаслени млека и млечни продукти.

Не забравяйте и за физическата активност, като важна част за поддържане на здравословно тегло и цялостно възстановяване на организма Ви. След преминало лечение, пациентите с онкологични заболявания са с повишен риск от сърдечни заболявания и захарен диабет тип II. Затова и основните препоръки са свързани със спиране на тютюнопушенето и максимално ограничаване на приема на алкохол. Активният и здравословният начин на живот са грижа за целия организъм преди, по време и след лечението на онкологичните заболявания.


Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

BG-6435/11.2022