Умората е често срещана при повечето пациенти. Ако се чувствате уморени през по-голямата част от деня и нямате достатъчно енергия, поискайте съвет от лекуващия лекар, за да Ви назначи необходимото лечение, което ще Ви помогне да се почувствате по-добре. Умората може да се появи по различни причини, като недостатъчен прием на храна, липса на сън или депресия, но почивката и обездвижването няма да подобрят състоянието Ви.

Какво ще Ви помогне, за да се почувствате по-добре и да преодолеете умората:

  • Кратките разходки и леки физически упражнения ще Ви помогнат да се справите с умората.
  • Приемайте много течности. Дехидратацията може да засили умората, която изпитвате. Ако губите телесна маса, приемайте калорични напитки – мляко и сокове.
  • Приоритизирайте задачите си през деня. Направете най-важните от тях, когато се чувствате най-енергични.
  • Не се насилвайте да правите повече от това, с което можете да се справите. Опитайте се да направите ежедневните си дейности по-кратки и по-лесни за изпълнение в този период.

Стресът също влияе на чувството Ви за умора. Консултирайте се с лекуващия лекар, за да Ви насочи към специалист, който да Ви помогне.


Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

BG-6435/11.2022