Ползите от правилното хранене при овариален карцином

Правилното хранене е особено важно при лечението на онкологично заболяване. Храната осигурява градивните елементи, необходими на организма за възстановяването му. Основните цели на правилното хранене по време на лечението на овариален карцином включват:

 • по-добро качество на живот;
 • поддържане на здравословно тегло;
 • избягване на загуба на телесна маса;
 • намален дискомфорт от странични ефекти;
 • намалена честота на усложнения и прекъсвания на лечението.

Болестта и лечението могат да променят хранителните Ви навици. Това е и причината видът на заболяването, неговото лечение и страничните ефекти да са важен фактор за избора на най-добрия хранителен режим. Например, по време на лечението, може да се нуждаете от храни с високо съдържание на мазнини и калории или ще е необходимо да ограничите захарта, алкохола и солта, за да поддържате телесното тегло в норма. Допълнете менюто си с различни храни на растителна основа.

 • Ограничете приема на солени, пушени и консервирани храни.
 • Приготвяйте храната си чрез печене или варене, така ще намалите количеството на мазнините.
 • Не забравяйте, че физическата активност е важен фактор за поддържане на здравословно телесно тегло. По време на лечение, малки промени в теглото са нормални.

Винаги споделяйте страничните ефекти, всяка възникнала промяна във вкусовете Ви с лекуващ лекар, медицинска сестра или диетолог. Пациентите, които се хранят добре, могат по-добре да се справят със страничните ефекти от лечението. Не се страхувайте да опитвате нови храни. Някои неща, които никога преди не сте харесвали, могат да Ви допаднат на вкус по време на лечението.

 • Опитайте се да поддържате здравословно тегло и да останете физически активни.
 • Заместете трите основни хранения за деня с чести по-малки порции.

Хранене и химиотерапия

Прилагането на химиотерапия може да отнеме от няколко минути до часове, без необходимост да бъдете приемани в болница. Хапнете малка порция храна около час преди процедурата и зависимост от продължителността и, вземете лека закуска с Вас, за да се подкрепите. Някои от страничните ефекти от химиотерапията минават за часове. Ако продължат по-дълго време, уведомете медицинския екип, който се грижи за Вас. Има неща, които може да направите, за да намалите страничните ефекти, свързани с храненето. Това ще Ви помогне да поддържате и здравословно тегло, както и ще Ви помогне да се чувствате по-добре и енергични.

Хранене и таргетна терапия

Таргетната терапия може да причини подобни на химиотерапията странични ефекти по отношение на стомашно-чревния тракт (гадене, повръщане, диария и др.), костния мозък (анемия, неутропения, тромбоцитопения), както и умора, но може да причини и специфични странични ефекти като кожни проблеми (обрив, суха кожа, промени в ноктите, обезцветяване) и високо кръвно налягане (хипертония).

Някои медикаменти имат  малко нежелани реакции, а други могат да причинят повече или по-сериозни проблеми. Това зависи от вида на медикамента и заболяването. Повечето странични ефекти отшумяват с времето и след края на лечението здравите клетки се възстановяват.

Не е задължителна проявата на странични ефекти при всеки. Колко тежки и продължителни могат да бъдат те, зависи от предписаната терапия и общото състояние на пациента. Консултирайте се с Вашия лекар, при всяка проява на нежелани ефекти.

Правилното отношение и навременната промяна в хранителния режим, ще Ви помогнат да се чувствате по-добре, да имате достатъчно енергия и да поддържате здравословно телесно тегло. Важно е да обсъдите с Вашия лекар  кои храни трябва да избягвате по време на лечението на овариален карцином.

Хранене и Хирургичнo лечение                                                                                                                                                                         

След проведена хирургия, организмът може да има нужда от допълнителни калории и белтъци за зарастване на раните и възстановяване на тъканите.  Преди операцията, може да Ви бъде забранено да консумирате каквито и да било храни и напитки. След операцията, може да нямате апетит и да не можете да консумирате обичайни за Вас храни.  Започнете с бистри течности, докато храносмилателният Ви тракт възстанови функцията си, след което може да опитате въвеждането на твърда храна.

Не се колебайте да се свържете с Вашия лекар, ако имате оплаквания или притеснения. Винаги е по-добре да разберете причината за тях, за да се справите по-добре.

Безопасност на храната

Често по време на лечението на онкологично заболяване организмът страда и не може да се защитава добре. Много е важно, докато имунната Ви система се възстановява, да минимизирате риска от появата на бактерии, които биха причинили различни инфекции. Грижата за храната е грижа и за здравето ни:

 • Преди и след приготвяне на храната, преди и след хранене, миенето на ръцете трябва да продължава поне 20 секунди с топла сапунена вода.
 • Измийте зеленчуците и плодовете преди да ги консумирате.
 • Съхранявайте и използвайте храната безопасно.
 • Не размразявайте храна под топла течаща вода.
 • Консумирайте напълно изпечена и/или сварена храна.
 • Уверете се, че продуктите, които консумирате са в срок на годност.
 • Използвайте чист нож и отделни дъски за рязане на различните продукти. Смесването на бактерии от различни храни също може до доведе до нежелани инфекции.
 • Ако се храните навън, избягвайте рискови места като салатни барове, бюфети, улични продавачи. Употребата на храни и подправки, съхранявани в съдове за многократна употреба не е здравословна.

Хранене след лечението

Повечето странични ефекти, свързани с храненето при рака, изчезват след края на лечението.  Някои от тях могат да бъдат и с по-дълга продължителност. Ако това се случи при Вас, направете консултация с лекуващия лекар и екип, за да изготвите план, който ще облекчи състоянието Ви. Здравословното хранене след лечението ще Ви помогне да възстановите силите и енергията си, ще помогне за бързото възстановяване и на тъканите Ви.

 • Консултирайте се с Вашия лекар, за да сте сигурни, че нямате ограничения за храна или диета.
 • Консумирайте цитрусови плодове и тъмнозелени и наситено жълти зеленчуци.
 • Консумирайте храни с високо съдържание на фибри, като пълнозърнест хляб и зърнени храни.
 • Хапвайте по няколко пъти дневно. Заместете трите големи хранения с по-малки и по-чести порции.
 • Консумирайте плодове и зеленчуци всеки ден.
 • Ограничете приема на мазнини, като приготвяте храната чрез печене или варене.
 • Избягвайте консервираните храни.
 • Приемайте нискомаслени млека и млечни продукти.

Не забравяйте и за физическата активност, като важна част за поддържане на здравословно тегло и цялостно възстановяване на организма Ви. След преминало лечение, пациентите с онкологични заболявания са с повишен риск от сърдечни заболявания и захарен диабет тип II. Затова и основните препоръки са свързани със спиране на тютюнопушенето и максимално ограничаване на приема на алкохол.  Активният и здравословният начин на живот са грижа за целия организъм преди, по време и след лечението на онкологичните заболявания.


Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

BG-6620/01.2023