Когато човек е здрав, консумирането на достатъчно храна, за да си набави нужните хранителни вещества обикновено не е проблем. Повечето препоръки са: менюто да бъде богато на много зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти, да се ограничи приемът на червено месо, да се намалят мазнините, захарта, алкохола и солта, за да се поддържа здравословно тегло. При пациентите, с онкологични заболявания, тези неща могат да бъдат трудни за изпълнение, особено, ако иматe странични ефекти или просто не се чувствате добре.

Добре балансираното хранене е особено важно, ако имате рак, тъй като болестта и лечението могат да променят начина Ви на хранене. Те също могат да повлияят на начина, по който тялото Ви толерира определени храни и използва хранителни вещества.

По време на лечението на рака може да се наложи да промените диетата си, за да се справите със страничните ефекти на лечението. Това може да означава да приемате храни, които обикновено не се препоръчват когато сте в добро здраве. Например, може да се нуждаете от храни с високо съдържание на мазнини и калории, за да поддържате теглото си или студени храни като сладолед или млечни шейкове, защото раните в устата и гърлото затрудняват консумацията на каквито и да е други продукти. Видът на заболяването Ви, лечението и нежеланите реакции, които се появяват трябва да се имат предвид когато се изготвя план за най-подходящите възможности за получаване на нужните за Вашия организъм хранителни вещества.

Да се храните добре означава менюто Ви да бъде разнообразно, за да получите хранителните вещества, необходими на тялото Ви да се справи по-лесно с лечението. Тези хранителни вещества включват протеини, мазнини, въглехидрати, вода, витамини и минерали.

Протеини /белтъчини/

Пациентите с онкологични заболявания често се нуждаят от увеличен прием на белтъци. След хирургическа интервенция, химиотерапия или лъчелечение е необходимо да се приемат повече белтъци, за да се възстановят тъканите и организмът да се бори успешно с инфекциите. Разнообразявайте менюто си със следните храни, които са добър източник на белтъци:

 • яйца;
 • нискомаслени млечни продукти;
 • ядки и сухи зърнени храни;
 • соя;
 • риба;
 • червено и птиче нетлъсто месо.

Мазнини

Мазнините са важна част от храненето. Тялото разгражда мазнините и ги използва за източник на енергия, за изолиране на тъканите и разпространяване на витамини чрез кръвта. Има мазнини, които са по-полезни от други, някои имат влияние върху сърцето и нивата на холестерола, затова е важно да избирате храни с:

 • Мононенаситени мазнини. Те се намират главно в растителните масла като зехтин и фъстъчено масло.
 • Полиненаситени мазнини. Те се намират главно в слънчогледовото, царевичното сусаменото олио и морските храни.

Въглехидрати

Въглехидратите са основен източник на енергия за организма и му помагат за поддържане на физическа активност и правилното функциониране на органите. Те снабдяват тялото с необходимите витамини, минерали и фибри. Най-добри източници на въглехидратите са:

 • плодовете и зеленчуците;
 • зърнените храни – хляб, брашно, крекери;
 • ориз;
 • спагети и тестени изделия;
 • бобови култури;

Вода

Водата и течностите са жизненоважни за здравето. Всички клетки на организма се нуждаят от вода, за да функционират. Ако не приемате достатъчно течности или ако губите течности чрез повръщане или диария, можете да се дехидратирате. Това е опасно и може да наруши баланса между течности и минерали. Може да се нуждаете от допълнителни течности, ако повръщате или имате диария, или дори ако просто не се храните достатъчно добре. Имайте предвид, че супите, млякото, дори желатинът и сладоледът също снабдяват организма с течности.

Витамини и минерали

Тялото има нужда от малки количества витамини и минерали, за да функционира правилно. Повечето от тях се намират в храната в естествено състояние и могат да се приемат като хранителни добавки под формата на таблетки или сиропи.

При балансиран хранителен режим с достатъчно калории и протеини човек поема необходимото количество витамини и минерали с храната. Здравословното хранене често се оказва трудно когато провеждате лечение, особено ако се налага да се справите със страничните ефекти на терапията продължително време. В този случай, лекуващият лекар или диетологът може да Ви препоръча ежедневно приемане на добавки с витамини и минерали. Някои хора поемат високи дози витамини, минерали и други хранителни добавки, за да подсилят имунната си система. Част от тези вещества могат да бъдат вредни за организма, особено приемани в по-големи дози и дори да отслабят ефекта от провежданото лечение. Винаги се консултирайте с лекуващия лекар.

Антиоксиданти

Антиоксидантите включват витамините А, С и Е, минералите селен и цинк. Ако е необходимо да приемате повече антиоксиданти, експертите препоръчват консумацията на разнообразни плодове и зеленчуци, които са добър техен източник. Приемането на големи дози от антиоксиданти или храни, обогатени с витамини и минерали по време на химиолечение или лъчетерапия не е препоръчително. Консултирайте се с Вашия лекар, за да изберете най-подходящия момент, според Вашето състояние, за приемането на антиоксиданти.

Фитонутриенти

Фитонутриентите или фитохимикалите са растителни съставки като каротеноиди, ликопен, ресвератрол и фитостероли, за които се смята, че имат протективен ефект върху здравето. Те се съдържат в растителните продукти като плодове, зеленчуци и някои чайове.

Билки

От хилядолетия билките се използват за лечение на много болести. Днес ги срещаме в много продукти – течни екстракти, чайове и мехлеми. Много от тези продукти са безвредни и безопасни за употреба, но има и такива, които могат да предизвикат сериозни и неблагоприятни странични ефекти. Някои могат да взаимодействат с доказани противотуморни медикаменти, включително химиотерапия, лъчелечение или хирургично лечение. Направете консултация с Вашия лекар, преди да преминете към употреба на продукти, съдържащи билки.


Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

BG-6620/01.2023