Разпространение

Сърдечната недостатъчност е глобална пандемия. Около 64 милиона души страдат от СН в световен мащаб. Това заболяване е първа причина за хоспитализация на хора на възраст над 65 години.

Прогноза на пациентите със сърдечна недостатъчност е стряскаща. 50% от пациентите ще загубят живота си 5 години след диагнозата. Заболяването е животозастрашаващо, колкото някои от най-честите видове рак - за мъжете (на простатата и пикочния мехур) и за жените (рак на млечната  жлеза).

Няма пълно излекуване на сърдечната недостатъчност освен сърдечна трансплантация. В повечето случаи лечението цели да облекчи на симптомите и донякъде да удължи живота на бoлните. Смъртността поради сърдечната недостатъчност не се е подобрила за последните 10 години.

Пациентите със сърдечна недостатъчност често изпитват спад във физическото и емоционалното здраве и имат намалено качеството на живот.

1 от всеки 10 от близките на пациент страдащ от сърдечна недостатъчност е принуден да напусне работа, за да полага грижи за своя близък.

Пациентите със СН много често имат съпътстващи  заболявания. Повече от 40% от пациентите със сърдечна недостатъчност имат и хронично бъбречно заболяване. Между 20-40% от пациентите, хоспитализирани поради сърдечна недостатъчност, имат и захарен диабет тип 2.

В България

170 000 човека страдат от сърдечна недостатъчност. 75 000 хоспитализирани пациенти годишно като 17% от пациентите се хоспитализират повторно в рамките на една година.


Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

BG-3720/03.2021