Симптоми на сърдечната недостатъчност

Как Ви кара да се чувствате сърдечната недостатъчност?

Ако страдате от сърдечна недостатъчност може да се чувствате замаяни, уморени и е възможно да не можете да спите. Често може да се чувствате тъжни. Също е възможно да имате затруднено дишане, задух или постоянна кашлица. Хората, страдащи от сърдечна недостатъчност, могат бързо да натрупат килограми и да се появи подуване в областта на глезените. Подуване може да се появи и в корема, съпроводено със загуба на апетит и гадене. Също е възможно да се появят болки в гърдите и сърцебиене.

Всички тези симптоми са характерни и за много други състояния или заболявания. Затова познаването на симптомите на сърдечната недостатъчност, наблюдаването на общото Ви състояние и навременната консултация с Вашия лекар, може да съхрани и подобри живота Ви.

Какви могат да бъдат симптомите на сърдечна недостатъчност?

Задух, затруднено дишане и кашлица

Можете да получите задух поради сърдечна недостатъчност, белодробни заболявания, пушене и астма. При сърдечна недостатъчност често недостигът на въздух е първото нещо, което забелязвате. Причинява се от течност в белите дробове. Тази течност може да Ви кара да кашляте и да се събуждате нощем. Сърдечната недостатъчност може да причини задъхване, когато лежите. Трябва да се консултирате с Вашия лекар, ако се налага да използвате допълнителни възглавници, за да спите.

Подути глезени, крака или стомах

Когато имате сърдечна недостатъчност, сърцето Ви не изпомпва правилно кръв и се натрупва повече течност в тялото Ви. Това може да повиши телесното Ви тегло или да се подуят глезените, краката или други части на тялото Ви. Важно е да знаете кога се натрупва течност в тялото ви, за да можете да реагирате навреме.

Претегляйте се всеки ден. Най-доброто време за това е сутрин след тоалетна, преди да се облечете и закусите. Трябва да знаете кое е вашето „добро“ или „здравословно“ тегло. Ако качите килограми бързо, повече от 2 за 2 дни, посетете Вашия лекар.

Чувствате се уморени

Тъй като е възможно сърцето Ви да не изпомпва кръвта толкова силно, колкото би трябвало, може да се почувствате уморени и да не можете да правите нещата, които обикновено правите.

Всеки ден бъдете физически активни, за да може сърцето Ви да стане по-силно. Правете почивки, когато имате нужда. Поискайте помощ, ако е необходимо.

Не изпитвате глад

Ако не изпитвате глад, може да имате много течност в стомаха или може да не ходите достатъчно до тоалетна (запек).

Яжте по-малко и по-често.

През деня яжте малки закуски.

Яжте храните, които харесвате и на които се наслаждавате.

Говорете с Вашия лекар.

Чувствате се тъжни

Много хора могат да се чувстват тъжни или притеснени, че са болни и не могат да правят нещата, които са правили преди. Ако чувствате това в продължение на две или повече седмици, това може да е депресия.

Говорете с някого как се чувствате – не го задържайте в себе си.

Вашият лекар може да Ви помогне да се почувствате по-добре или да получите помощта, от която се нуждаете. Говорете с него.


Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

BG-3721/03.2021