Белодробни заболявания


Бронхиална астма

Астмата е хронично (или за цял живот), възпалително заболяване, което може да бъде сериозно - дори живото-застрашаващо. Астмата не може да се излекува, но добрата новина е, че с подходящо лечение, Вие или Вашият любим човек с астма можете да живеете нормален, пълноценен живот. Ходът на заболяването може да варира от периоди на ремисия (липса на симптоми), до периоди на влошаване (обостряне, екзацербация). При наличие на симптоми като задух, стягане в гърдите, кашлица и хрипове, е необходимо да посетите специалист за консултация. Лечението  на астма, най-често включва използване на инхалатори. Ако имате инхалатор за поддържащо (ежедневно) лечение, трябва да го прилагате дори, когато нямате симптоми, за да се овладее възпалението и по този начин ще поддържате заболяването си в контрол. Колкото повече знаете за астмата, толкова по-добре Вие и Вашите близки, можете да контролирате своя живот, въпреки това заболяване, като се радвате на всеки ден и поддържате високо качество на живот.

Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

Хронична обструктивна белодробна болест е често срещано заболяване, което засяга предимно възрастни или възрастни хора, които пушат. Много хора не осъзнават, че го имат. С течение на времето дишането постепенно се влошава и може да се ограничат нормалните Ви дейности или на Вашия любим човек, въпреки че лечението може да помогне да се поддържа състоянието под контрол. При нелекуване на заболяването, във времето се наблюдава загуба на белодробна функция (затруднено дишане, намаляване капацитета на белите дробове, ограничение на физическата дейност и намаляване качеството на живот). Хроничната кашлица, която не отминава повече от 8 седмици, говори за проблем, който трябва да се провери при специалист по белодробни болести. Кашлицата не трябва да се пренебрегва, както и другите типични симптоми на ХОББ като затруднено дишане, стягане в гърдите и отхрачване на секрет. Важно е ежедневно да се приема лечението, което е назначено от лекуващия специалист, за да се поддържа заболяването в контрол. Тези терапии целят, да се ограничи влошаването (обострянето) на ХОББ. Тези обостряния, наричани още и екзацербации, влошават хода на заболяването и прогнозата за пациента с ХОББ. Изложени сте на риск ако пушите, дишате замърсен въздух, изложени сте на химически замърсители или прах. ХОББ е една от водещите причини за увреждане и смърт в Световен мащаб.


Материалът е предназначенда допълни информацията, която получавате от Вашиялекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

BG-3568

Дата на одобрение: 02.2021

Медицински специалист ли сте?

Тази страница и информацията в нея е предназначена само за медицински специалисти. За да продължите, моля потвърдете, че сте медицински специалист.