Астмата е хронично (или за цял живот), възпалително заболяване, което може да бъде сериозно - дори живото-застрашаващо. Астмата не може да се излекува, но добрата новина е, че с подходящо лечение, Вие или Вашият любим човек с астма можете да живеете нормален, пълноценен живот. Ходът на заболяването може да варира от периоди на ремисия (липса на симптоми), до периоди на влошаване (обостряне, екзацербация). При наличие на симптоми като задух, стягане в гърдите, кашлица и хрипове, е необходимо да посетите специалист за консултация. Лечението на астма, най-често включва използване на инхалатори. Ако имате инхалатор за поддържащо (ежедневно) лечение, трябва да го прилагате дори, когато нямате симптоми, за да се овладее възпалението и по този начин ще поддържате заболяването си в контрол. Колкото повече знаете за астмата, толкова по-добре Вие и Вашите близки, можете да контролирате своя живот, въпреки това заболяване, като се радвате на всеки ден и поддържате високо качество на живот.


Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

BG-3568

Дата на одобрение: 02.2021

Медицински специалист ли сте?

Тази страница и информацията в нея е предназначена само за медицински специалисти. За да продължите, моля потвърдете, че сте медицински специалист.