Астма и бременност

Астмата е едно от най-често срещаните заболявания, които се появяват по време на бременност. Това може се окаже потенциално сериозно. Според някои проучвания астмата усложнява до 7% от всички бременности. Около 30% от всички жени с астма съобщават, че тяхната астма се е влошила по време на бременност. Но с правилното лечение и грижи Вие и Вашето бебе можете да постигнете добър резултат.

Причинява ли астмата усложнения по време на бременност?

Потенциални усложнения

Бременните жени с астма може да имат малко по-голям риск от преждевременно раждане, или бебето може да има ниско тегло при раждане. Високото кръвно налягане и свързаното с него състояние, известно като прееклампсия, също са по-чести при бременни жени с по-тежка астма.

Не е известно дали неконтролираната астма причинява тези проблеми директно или други причини са виновни за това.

Оптималният контрол на астмата по време на бременност, обаче, е най-добрият начин за намаляване на риска от тези усложнения.

Промени в тежестта на астмата

Около една трета от бременните жени с астма ще видят, че техните симптоми на астма се влошават. При още една трета симптомите ще останат същите. Последната една трета ще видят, че техните симптоми на астма се подобряват.

Повечето жени с астма, чиито симптоми са се променили по някакъв начин по време на бременност, ще се върнат към състоянието си преди бременността в рамките на три месеца след раждането.

Има тенденция жените, чиито симптоми на астма се увеличават или намаляват по време на една бременност, да изпитват същото при следваща бременност. Трудно е да се предскаже как ще се промени астмата по време на бременност.

Поради тази несигурност астмата трябва да се следи отблизо. По този начин всяка промяна може незабавно да бъде съчетана с подходяща промяна в лечението. Това изисква добра работа в екип между акушер-гинеколога, лекаря от първичната помощ (общопрактикуващ лекар, ОПЛ) и специалиста по астма.

Как неконтролираната астма засяга плода?

Неконтролираната астма намалява съдържанието на кислород в кръвта на майката. Тъй като плодът получава своя кислород от кръвта на майката, това може да доведе до намаляване на кислорода във феталната кръв. Като резултат може да се влоши растежа и оцеляването на плода. Плодът се нуждае от постоянно снабдяване с кислород за нормален растеж и развитие. Има доказателства, че адекватният контрол на астмата по време на бременност намалява шансовете за смърт на плода или новороденото и подобрява растежа на плода в матката. Няма индикации, че астмата на майката допринася или за спонтанен аборт, или за вродена малформация на плода.

Какво трябва да направя, за да избегна пристъпите на астма по време на бременност?

Избягвайте факторите, които влошават Вашата астма.

Избягването на причинителите на астма винаги е важно, но е особено важно по време на бременност. Бременните жени с астма трябва да увеличат мерките за това, за да получат най-голям комфорт с най-малко лекарства.

  • Стойте далеч от хора, които са болни от инфекции на дихателната система.
  • Избягвайте алергени като акари, животинска козина/пърхот, полени, плесени и хлебарки.

Спрете тютюнопушенето

Отказът от цигари е важен за всяка бременна жена. Пушенето може да влоши астмата и да навреди и на здравето на растящия плод.

Физически упражнения

Редовните физически упражнения са важни за здравето. Говорете с Вашия акушер-гинеколог за най-добри съвети относно упражненията по време на бременност. Плуването е особено добро упражнение за хора с астма. Използването на  облекчаващо лекарство 10 минути преди тренировка може да Ви помогне да осъществите препоръчаните упражнения.

 Безопасни ли са лекарствата за астма по време на бременност? 

Безопасно ли е да се използват инхалатори за астма или кортикостероиди, докато сте бременна?

Осигуряването на добър контрол на Вашата астма е от ключово значение. Препоръчително е майките да посещават своя специалист по астма редовно, за да се гарантира, че астмата им остава контролирана. Работата със специалиста по астма е от съществено значение. Най-добрият подход е спазването на режима на астма, установен като най-подходящ за майката.

Някои лекарства за астма се считат за "по-безопасни" по време на бременност, тъй като изглежда, че рисковете, свързани с тяхната употреба са по-малки от рисковете астмата да бъде неконтролирана. Те включват:

  • Инхалаторни бронходилататори с кратко действие (облекчаващи лекарства)
  • Анти-левкотриенови лекарства (контролиращи лекарства)
  • Някои инхалаторни кортикостероиди (контролиращи лекарства)

Дългодействащите бета-агонисти (бронходилататори) и метилксантините не се считат за лечение на първи избор за бременни пациенти с астма. Но лекарите могат да ги обмислят, ако астмата на майката не се контролира адекватно от по-горе изброените лекарства.

Ако астмата е много тежка, може да бъде необходимо приемането на орални кортикостероиди .

Запомнете: По-добре е за майката и бебето, ако майката поддържа добър контрол на астмата (използвайки одобрени лекарства за астма).

Безопасно ли е приложението на алергенна имунотерапия по време на бременност?

Бременна жена с астма, която вече е получила алергенна имунотерапия, обикновено може да продължи, ако няма реакции.

Като допълнителна предпазна мярка обаче, алергологът може да намали дозата на алергенния екстракт, за да намали вероятността от поява на тежка алергична реакция или поне да поддържа същата дозата. Категорично дозата не трябва да се увеличава по време на бременност, тъй като това увеличава шанса от поява на реакция.

Безопасно ли е да се правят противогрипни ваксини по време на бременност?

Хората с астма трябва да си правят ваксини срещу грип. Бременността не променя тази препоръка. Същност, грипът може да бъде особено тежък при бременни жени.

Астматични пристъпи по време на раждането

Когато астмата е под контрол, пристъпите на астма почти никога не се появяват по време на раждането. Също така, повечето жени с добре контролирана астма са в състояние да изпълняват дихателни техники по време на раждането си без затруднения.

Безопасно ли е да кърмите?

Лекарите вярват, че лекарствата за астма не са вредни за кърмачето, когато се използват в обичайните дози. Преминаването на лекарствата за астма в кърмата не е напълно проучено.

Когато кърмите, пиенето на допълнителни течности, за да се избегне дехидратация, също е важно (както е при всички хора с астма). Обсъдете с педиатъра на Вашето бебе.

Ще предам ли астмата на бебето си?

Генетиката играе роля в това дали бебето ще развие астма. С други думи, по-голяма е вероятността едно бебе да има астма, ако неговите роднини също имат. Околната среда също играе важна роля.

Мога ли да направя нещо, за да предотвратя появата на астма при моето бебе?

Един от основните пренатални рискови фактори за развитието на астма е тютюнопушенето от страна на майката. Отказът на цигарите е много важен. Други пренатални фактори, които могат да повлияят развитието на астма, са:

  • Стрес на майката
  • Диета
  • Нива на витамин D
  • Употреба на антибиотици
  • Метод на раждане

Говорете с Вашите лекари с цел установяване на тези рискови фактори, за да предприемете необходимите промени в подготовката за Вашето очаквано бебе.


Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

Материалът се публикува под редакцията на: Доц. д-р Владимир Ходжев, председател на Българско дружество по белодробни болести и Доц. д-р Мария Стаевска, председател на Българско дружество по алергология.

BG-6624/01.2023

Медицински специалист ли сте?

Тази страница и информацията в нея е предназначена само за медицински специалисти. За да продължите, моля потвърдете, че сте медицински специалист.