Сърдечносъдови заболявания


Сърдечносъдовите заболявания са група болести, засягащи сърцето и кръвоносните съдове (артерии и вени). Тя обхваща всички заболявания на сърдечносъдовата система, като сърдечните болести, съдовите болести на мозъка и периферна артериална болест.

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Проблемът е особено актуален за нашата страна, като данните сочат, че в България на всеки 3 човека 2 умират от сърдечносъдови заболявания (миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност). Водещо е значението на атеросклерозата като основна причина за тяхната поява, развитие и настъпващи усложнения.

Над три пъти по-висок е средният коефициент за смъртност у нас от сърдечни и съдови заболявания в сравнение с Европейския съюз - по данни на Евростат през 2019 г. от болести на органите на кръвообращението (БОК) в България са починали 69 632 души. Това означава, че 64.4% от починалите хора през 2019-а в България са починали от сърдечни и съдови заболявания или 998 на 100 000 население.

Трима от 10 души у нас са с артериална хипертония, а тя може да доведе до тежки последствия, сред които инфаркт и инсулт.

По данни на Евростат България има втората най-ниска очаквана продължителност на живота сред държавите от ЕС.


Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

BG-3593/02.2021

Медицински специалист ли сте?

Тази страница и информацията в нея е предназначена само за медицински специалисти. За да продължите, моля потвърдете, че сте медицински специалист.