Какво представлява хроничното бъбречно заболяване?

Какво e ХБЗ- хронично бъбречно заболяване?

Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) е състояние, свързано с постепенна загуба на бъбречната функция във времето. То води до увреждане на бъбреците и до намаляване на способността им да поддържат организма здрав като филтрират отпадните продукти от кръвта. Ако бъбречното заболяване се влоши, те могат да достигнат високи нива в кръвта и да причинят усложнения като:

високо кръвно налягане
анемия
слаби кости
промяна в апетита
увреждане на нервите

Бъбречното заболяване също повишава риска от заболяване на сърцето и кръвоносните съдове.

Тези проблеми могат да се проявят бавно във времето. Ранното откриване и лечение често могат да предотвратят влошаването на хроничното бъбречно заболяване. Когато бъбречното заболяване прогресира, то в крайна сметка може да доведе до бъбречна недостатъчност, което изисква диализа или бъбречна трансплантация за поддържане на живота.

Причини за развитие на ХБЗ

Диабетът и високото кръвно налягане са най-честите причини за развитие на хронично бъбречно заболяване(ХБЗ). Те са отговорни за две трети от случаите.

Диабет: Диабетът възниква, когато кръвната Ви захар остава твърде висока. С течение на времето неконтролираната кръвна захар може да причини увреждане на много органи в тялото, включително бъбреците и сърцето, кръвоносните съдове, нервите и очите.
Високо кръвно налягане: Високото кръвно налягане възниква, когато кръвното налягане спрямо стените на кръвоносните съдове се повиши. Ако не е контролирано или лошо контролирано, високото кръвно налягане може да бъде водеща причина за инфаркти, инсулти и хронично бъбречно заболяване. 1

Някои други състояния, които могат да причинят ХБЗ са:

  • Гломерулонефрити
  • Наследствени заболявания
  • Автоимунни заболявания

 

Кои са рисковите фактори за ХБЗ?

Всеки може да се разболее от ХБЗ на всякаква възраст. Все пак, някои хора е по-вероятно да развият ХБЗ. Вие можете да имате по-висок риск от ХБЗ, ако:

  • Имате диабет
  • Имате високо кръвно налягане
  • Имате роднина с ХБЗ
  • Възрастен сте*

*Над 60 години

Симптоми на ХБЗ

Повечето хора е възможно да нямат тежки симптоми преди бъбречното заболяване да е напреднало. Все пак, можете да забележите следното:

Възможно е да имате бъбречно заболяване, но да нямате симптоми. Единственият начин да разберете дали имате бъбречно заболяване е да прегледате бъбреците си.

Етапи на ХБЗ

ХБЗ е свързано с прогресивна загуба на бъбречната функция и преминава през 5 стадия на развитие. Нелекувано, бъбречното заболяване може да доведе до развитие на бъбречна недостатъчност. Бъбречна недостатъчност означава, че бъбреците ви са загубили по-голямата част от способността си да функционират – останала е по-малко от 15% от нормалната бъбречна функция.

Терминалната бъбречна недостатъчност се лекува чрез диализа или бъбречна трансплантация.


BG-5925/08.2022 год.

Медицински специалист ли сте?

Тази страница и информацията в нея е предназначена само за медицински специалисти. За да продължите, моля потвърдете, че сте медицински специалист.