Биологични терапии за лечение на тежка неконтролирана астма

11.03.2024

👨‍⚕️ При много пациенти с астма, състоянието им се контролира чрез идентифициране и избягване на отключващите фактори и приемане ежедневно на лекарствени средства.💊❗️ За някои пациенти обаче тези лекарства не са достатъчни, за да контролират добре астмата им. 🫁
🧬 Биологичните терапии са различни с това, че са насочени към специфично антитяло, молекула или клетка, участващи във възпалителния процес при заболяването. Поради това те са известни като „таргетна“ или „персонализирана“ терапия.🎯

🧬 Какво е биологична терапия?
Биологичните терапии се извличат от клетките на живи организми, като бактерии или мишки. След това, допълнително се модифицират, за да придобият способността да се насочват към специфични молекули в човешкия организъм. При брохиална астма мишените са антитела, възпалителни молекули или клетъчни рецептори. Като се насочват към тези молекули, биологичните продукти действат, за да блокират пътищата, които водят до възпаление, което причинява симптоми на астма.
🧬 Кога може да е необходима биологична терапия за тежка астма?
Биологичен медикамент се използва при пациенти, които продължават да имат симптоми въпреки употребата на поддържаща инхалаторна терапия. Симптомите на тежка астма, която е недостатъчно добре контролиранa, включват честа кашлица, хрипове или задух, събуждане през нощта със затруднено дишане, повтарящи се хоспитализации, посещения в спешното отделение или необходимост от орални кортикостероиди при екзацербации.
 🧬 Какви са ползите от биологичните терапии?
Основната полза е намаляването на броя екзацербации на астмата, включително посещения в спешното отделение, хоспитализации и нужда от орални кортикостероиди. Други ползи от лечението са намаляване симптомите на астма, понижаване на дозата на допълнителни лекарства за контрол на астмата, подобрено качество на живот и по-малко пропуснати учебни и работни дни.

🧬 Как се прилагат биологичните терапии?
Биологичните терапии са в инжекционна форма и се прилагат подкожно. Всяка от терапиите има съответен режим на дозиране. Препоръчва се лечението да се започне от лекар с опит в диагностицирането и лечението на тежка астма.
🧬 Какви са страничните ефекти на биологичните терапии?
Честите нежелани реакции, посочени в листовката на различните биологични терапии, са болезненост на мястото на инжектиране, главоболие, възпалено гърло и умора.

🧬 Колко дълго продължава лечението с биологична терапия?
Понастоящем няма определени препоръки за това колко дълго пациентът трябва да бъде на биологична терапия. Продължителността се определя от лекуващия лекар и е строго индивидуална.

Материалът се публикува с образователна цел и не е предназначен да замести консултацията с лекар. При въпроси относно Вашето здраве винаги се консултирайте със своя лекар.


BG-8682/03.2024

Актуално

Биологични терапии за лечение на тежка неконтролирана астма

Биологични терапии за лечение на тежка неконтролирана астма

👨‍⚕️ При много пациенти с астма, състоянието им се контролира чрез идентифициране и избягване на...

прочети повече
Управление на захарния диабет тип 2 при студено време

Управление на захарния диабет тип 2 при студено време

🌨 Студеното време може да повиши кръвната ви захар по няколко начина. Но не е нужно да позволявате н...

прочети повече
Тест за риск от преддиабет

Тест за риск от преддиабет

⚫️ Какво е преддиабет? 🩸 Когато кръвната захар е по-висока от нормалното, но по-ниска от границите...

прочети повече

Медицински специалист ли сте?

Тази страница и информацията в нея е предназначена само за медицински специалисти. За да продължите, моля потвърдете, че сте медицински специалист.