Часът на диабета

10.03.2021

ДИАБЕТЪТ – ЕДНА ОТ НАЙ-ЧЕСТИТЕ ПРИЧИНИ ЗА ХРОНИЧНО БЪБРЕЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ (ХБЗ)

1 от 3-ма диабетици развива ХБЗ. Диабетиците да изследват бъбречната си функция поне 1 път в годината.

На 09.03.2021 г., се проведе 9-ти модул на академията за здравни журналисти “Часът на диабета“. Той се организира от АстраЗенека с подкрепата на Посолството на Великобритания в България и лично на посланика – Н.Пр. д-р Роб Диксън. Темата на онлайн семинара „Диабет – Бъбрекът страда“ е избрана по повод предстоящия на 11 март Световен ден на бъбрека, а гост-лектор бе проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология.

„Чест и привилегия е за мен да открия тази среща.“ – започна изпълнителният директор на „АстраЗенека“ България Зоя Паунова – и припомни, че сме провели 8 модула на обучителната програма „Часът на диабета“, представяйки различни теми, свързани със заболяването.  Г-жа Паунова отбеляза и създаването на сайта https://диабет.бг/, който има повече от 250 000 уникални посещения и в него може да се намери изчерпателна и актуална информация за захарния диабет.

Н. Пр. д-р Роб Диксън припомни, че на 11 март отбелязваме Световния ден на бъбрека и добави, че именно поради тази причина деветият модул от „Часът на диабета“ е посветен на бъбречните заболявания, които са често срещани при пациентите с диабет. Според световната статистика, 1 от 3-ма диабетици развива хронично бъбречно заболяване. „За съжаление някои от тези пациенти достигат до хемодиализа или дори до бъбречна трансплантация.“ – допълни д-р Роб Диксън.

Проф. Борисова представи информация, според която ХБЗ засяга 10% от населението на света[1] и 13% от българите.[2] Въпреки това едва 57% от българите изобщо са чували за заболяването. Тя отбеляза, че диабетът, хипертонията и затлъстяването са 3-те основни причини за ХБЗ. Около 25% от пациентите с ХБЗ имат диабет, 70% са с хипертония и 35% са със затлъстяване[3]. ХБЗ е причина за 11% от смъртните случаи при пациенти със захарен диабет.[4]

Проф. Борисова фокусира вниманието върху хората със захарен диабет тип 2, които са изложени на повишен риск да развият хронично бъбречно заболяване. Сред рисковите фактори за развитие на ХБЗ при пациентите с диабет са лошия гликемичен контрол, високото кръвно налягане, тютюнопушене и други. И това са факторите, които подлежат на контрол. "Болните трябва да разберат, че играят важна роля в собственото си лечение.", каза проф. Борисова и допълни: „Ако е болен бъбрекът, той ще разболее и сърцето. И така се стига и до сърдечните заболявания.“

Проф. Борисова обясни, че за пациентите с диабет е важно да се грижат за бъбреците си като поддържат кръвната си захар в норма, следят кръвното си налягане, поддържат здравословно тегло и поне един път в годината изследват бъбречната си функция. Тя обясни, че има нови групи медикаменти за лечение на диабет, които поддържат гликемичния контрол, но имат благоприятни ефекти и за сърцето и бъбреците.  

В края на срещата беше излъчен обучителен филм за пациенти с диабет, който демонстрира, че ХБЗ е прогресивно заболяване. Ранното откриване на бъбречната увреда при диабетиците е от ключово значение, за да се забави прогресията на заболяването и свързаните с него усложнения. Ето защо пациентите с диабет трябва да изследват редовно бъбречната си функция, за да открият ранните признаци на бъбречна увреда. Филмът може да бъде гледан на страниците на https://диабет.бг/.

***

Началото на проекта „Часът на диабета“ бе поставено през 2016 г., като част от социално отговорната политика на фармацевтична компания АстраЗенека България и с подкрепата на Посолството на Великобритания в България.

Инициативата цели до българските граждани да достигне полезна информация както за превенцията, ранната диагностика и навременното лечение на заболяването, така и за различните аспекти на неговото проявление и обвързаността му с други социално значими заболявания.

BG-3703/03/2021


[1] Hill NR et al. PLoS One. 2016.

[2] Борисова А-М. и сътр. Национална представително проучване за ендокринни и бъбречни заболявания в България, 2012

[3] McMahon J et al. J Am Soc Nephrol 2014;25:2633–41

[4] International Diabetes Federation. IDF Diabetes Atlas. 7th edn. 2015. Morrish NJ et al. Diabetologia 2001;44 Suppl 2:S14

Актуално

БАШАР РАХАЛ: АКО ИМАТЕ ПРОДЪЛЖИТЕЛНА КАШЛИЦА, НЕ КАЗВАЙТЕ „АЗ ТАКА СИ КАШЛЯМ“, А СЕ КОНСУЛТИРАЙТЕ С ЛЕКАР

БАШАР РАХАЛ: АКО ИМАТЕ ПРОДЪЛЖИТЕЛНА КАШЛИЦА, НЕ КАЗВАЙТЕ „АЗ ТАКА СИ КАШЛЯМ“, А СЕ КОНСУЛТИРАЙТЕ С ЛЕКАР

Ракът на белия дроб продължава да бъде един от най-разпространените видове рак в света, отнемащ пове...

прочети повече
31 МАЙ- СВЕТОВЕН ДЕН ПРОТИВ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

31 МАЙ- СВЕТОВЕН ДЕН ПРОТИВ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

Нов сезон на „можещите“ срещу тютюнопушенето супергероите отново се изправят срещу силит...

прочети повече
ХРОНИЧНО БЪБРЕЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ

ХРОНИЧНО БЪБРЕЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ

Един от възможните начини да намалите риска за някоя от основните причини за бъбречно заболяване е д...

прочети повече