БАШАР РАХАЛ: АКО ИМАТЕ ПРОДЪЛЖИТЕЛНА КАШЛИЦА, НЕ КАЗВАЙТЕ „АЗ ТАКА СИ КАШЛЯМ“, А СЕ КОНСУЛТИРАЙТЕ С ЛЕКАР

01.08.2023

Ракът на белия дроб продължава да бъде един от най-разпространените видове рак в света, отнемащ повече животи годишно, отколкото ракът на гърдата, дебелото черво и простатата, взети заедно. Изчислено е, че това онкологично заболяване е причина за почти един на всеки пет смъртни случая от рак в световен мащаб1. Ракът на белия дроб е на второ място по честота сред онкологичните заболявания при мъжете в Европа и на трето при жените, а в България е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените2.

Тази статистика припомня фармацевтичната компания AstraZeneca по повод Световния ден за борба с рака на белите дробове – 1 август, и в продължение на стартиралата в края на миналата година кампания „Аз така си кашлям“. Целта й е да провокира българите към активност по отношение на тяхното собствено здраве.

Инициативата е под надслов „Аз така си кашлям“, тъй като един от водещите симптоми на заболяването е продължителната кашлица. Други симптоми, които също не са за подценяване, са задух, болки в гърдите, загуба на тегло, отпадналост, неовладяна изострена хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), отделяне на кръв в слюнката. Част от тях лесно биха могли да се асоциират с други белодробни болести и да забавят поставянето на диагнозата.  Освен това, в ранните стадии заболяването протича почти винаги безсимптомно. Именно затова редовните прегледи и скринингът са от водещо значение за ранното диагностициране, което от своя страна е ключово за по-дългата преживяемост на пациентите. Данните показват, че всяка година в България с белодробен карцином се диагностицират над 4000 души, а 5-годишната преживяемост при това заболяване остава ниска поради късното поставяне на диагнозата3.

Най-честата причина за рак на белите дробове е активното тютюнопушене. То увеличава риска от развитие на болестта приблизително 30 пъти. Други рискови фактори са пасивното тютюнопушене, професионалната експозиция към азбест, хром, арсен, кадмий, силиций, никел, напредналата възраст, замърсяването на въздуха, фамилната обремененост.

В Световния ден за борба с рака на белите дробове известният актьор и продуцент  Башар Рахал, който е посланик на кампанията, направи през собствените си страници във Facebook и Instagram видео обръщение: „За втора поредна година се ангажирам лично в кампанията за превенция и ранно разпознаване на симптомите (на рака на белите дробове). Затова, имам да ви кажа нещо важно. Ако имате кашлица, продължаваща над три седмици, тежест в гърдите, задъхване при леко усилие, ако сте дългогодишен пушач, не казвайте просто за пореден път „Аз така си кашлям“, а се консултирайте с лекар. Погрижете се за здравето си!“.


BG-7659, юли 2023

Актуално

Управление на захарния диабет тип 2 при студено време

Управление на захарния диабет тип 2 при студено време

🌨 Студеното време може да повиши кръвната ви захар по няколко начина. Но не е нужно да позволявате н...

прочети повече
Тест за риск от преддиабет

Тест за риск от преддиабет

⚫️ Какво е преддиабет? 🩸 Когато кръвната захар е по-висока от нормалното, но по-ниска от границите...

прочети повече
ЗИМНО МЕНЮ ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ, ПОДХОДЯЩ ЗА ХОРА СЪС ЗАХАРЕН ДИАБЕТ ТИП 2

ЗИМНО МЕНЮ ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ, ПОДХОДЯЩ ЗА ХОРА СЪС ЗАХАРЕН ДИАБЕТ ТИП 2

Прочетете за 10 златни правила при храненето на хора със захарен диабет тип 2. Изтеглете брошурата...

прочети повече

Медицински специалист ли сте?

Тази страница и информацията в нея е предназначена само за медицински специалисти. За да продължите, моля потвърдете, че сте медицински специалист.