Инхалаторни устройства за лечение на ХОББ и астма

Съществуват различни начини за прием на лекарства за ХОББ и астма. Това могат да бъдат няколко типа инхалаторни устройства, в допълнение към лекарствата, които се прилагат през устата (напр. таблетки) или чрез инжектиране. Вие вдишвате или инхалирате с тези устройства. Докато вдишвате, лекарството навлиза директно в белите дробове.

Нека разгледаме всеки тип инхалаторно устройство за доставяне на лекарство по-долу:

Видове инхалаторни устройства

Предимства

Недостатъци

Инхалатори под налягане (pMDI)

Доставят точното количество лекарство във Вашите бели дробове с всяко едно впръскване или инхалация. Голяма част от тях имат брояч на дозите. Това Ви позволява да знаете колко впръсквания са останали.

Научи повече тук.

Малък и лесен за

пренасяне; не е необходимо

дълбоко и бързо вдишване; влагата не променя лекарството.

Лекарството може да попадне в задната част на

на гърлото или езика; необходимо е разклащане и зареждане; необходимо е координиране на вдишването и впръскването на лекарството

Инхалатори под налягане (pMDI) с обемна камера (спейсър)

Обемната камера може да се използва с pMDI. Това може да помогне да се съчетае вдишването с впръскването на лекарството. Лекарството, което вдишвате, се впръсква в обемната камера. Тя задържа дозата за няколко секунди. Това означава, че не е необходимо едновременно да

вдишвате и направите впръскване.

Научи повече тук.

Помага доставянето на повече лекарство в белите дробове; може да се намали риска от дрезгав глас или дискомфорт в устната кухина.

Обемната камера прави инхалаторите под налягане по-трудно преносими.

Инхалатори, съдържащи прах за инхалация (DPI)

Те доставят Вашето лекарство под формата на сух прах. DPI се активират при поемане на дъх. За да се освободи лекарството във Вашите бели дробове, това, което трябва да направите е да поемете дълбоко и бързо въздух през инхалатора.

 

Малък и лесен за пренасяне; не е нужно да се притеснявате

относно координирането на вдишването и впръскването на лекарството по едно и също време; може да се използват еднодозови капсули от лекарството, така че е лесно да се

ориентирате колко дози са останали.

Необходимо е дълбоко и бързо вдишване. Не

всеки може да направи това. Лекарството може да попадне в задната част на

на гърлото или езика; еднодозовите устройства

изискват зареждане

капсулите с лекарство при

всяка употреба; влагата може да доведе до образуване на бучки на праха в инхалатора.

Небулизатори

Небулизаторът доставя лекарството под формата на фина мъгла, която вдишвате през мундщук или маска, която покрива Вашия нос и уста.

Може да се използва на всяка възраст; лесно се вдишва лекарството; може да се доставят лекарства, които не са налични чрез други инхалатори.

На по-висока стойност са от инхалаторите; времето за лечение може да бъде

дълго; в отделните му части може да има замърсявания/микроби;

може да има загуба на лекарството, когато мъглата излезе извън маската; възможно е да се допуснат грешки при дозирането на медикамента.

 

Небулизаторите превръщат лекарството във фина мъгла, която човек вдишва леко. За разлика от инхалаторите, пулверизаторите (небулизаторите) са обемисти и не са лесно преносими. Също така, хората може да се нуждаят от около 20 минути, за да вдишват цялото лекарство от пулверизатора. Небулизаторите изискват от потребителя да измери лекарството и да го добави директно в устройството. Инхалаторите, обаче, съдържат предварително определено количество за приложение.

Инхалаторната техника е едно от най-важните неща, което трябва да се следва и спазва от пациентите, по начина, по който Ви е било  обяснено от Вашия специалист. Поради факта, че има различни видове инхалаторни устройства, е необходимо да се прави разграничение. При различните устройства е необходимо различен подход на използване и различен подход на вдишване. Пациентите трябва да се придържат към терапията си, за да могат да овладеят симптомите на заболяването си. Не трябва да се намалява или спира терапията, освен ако това не е съгласувано с лекуващия специалист.

Научи повече за белодробната рехабилитация тук.


Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

Материалът се публикува под редакцията на Доц. д-р Владимир Ходжев, председател на Българско дружество по белодробни болести.

BG-3568/02.2021

Медицински специалист ли сте?

Тази страница и информацията в нея е предназначена само за медицински специалисти. За да продължите, моля потвърдете, че сте медицински специалист.