Проверете дали сте изложени на риск тук.

Намалете своя риск

Ако спирометрията показва, че дишането Ви е засегнато от ХОББ, промени в начина на живот, както и приемът на лекарства, могат да подобрят способността Ви да дишате.

Важна първа стъпка, която Вашият лекар ще предприеме, за да помогне за овладяването на ХОББ, е да Ви назначи подходящо лечение.

Важна първа стъпка, която Вие трябва да предприемете, е да използвате лекарството си, както е предписано. Заедно с Вашия лекар трябва да съставите План за действие. В допълнение към приема на лекарствата има много други неща, които можете да направите, за да помогнете овладяването на Вашето белодробно заболяване.

Спрете тютюнопушенето

Ако сте пушач, най-вероятно са Ви казвали: “Спри да пушиш“, “Пушенето е лошо за теб“, “Просто спри!“ Може би вече знаете колко лошо за Вас е тютюнопушенето. Но не можете да спрете просто така, дори и след като лекарят Ви е казал, че това може да влоши Вашата астма или ХОББ. Всъщност тютюнопушенето е причина номер едно хората да се разболяват от ХОББ, а също и най-честата причина за получаване на астматичен пристъп.

Ако сте започнали да пушите като дете или юноша, това забавя растежа и развитието на дробовете. Това Ви поставя в по-голям риск от заболяване от ХОББ в зряла възраст. Тютюневият дим е нездравословен за всички, особено за хората с ХОББ.

Пасивното пушене е вдишването на дима, който идва от цигари, пури или лули, пушени от други хора, но също може да влоши Вашата ХОББ или астма. Полезно е на местата, където живеете, работите и посещавате, да не се пуши.

Ако не можете сами да спрете да пушите, попитайте Вашия лекар за помощ.

Излезте от порочния кръг на липсата на активност

С прогресията на ХОББ симптомите могат да Ви пречат да правите нещата, които трябва да правите. Когато дишането е затруднено, да бъдеш активен също може да е трудно и може да започнете да избягвате физическата активност.

Прекъсването на цикъла на бездействие започва с упражнения. Редовното упражняване може да повиши енергията Ви, да намали симптомите на ХОББ и да подобри кръвообращението ви. Говорете с Вашия лекар за това колко физическа активност и какви видове дейности са най-подходящи за Вас.

Какво можете да направите, за да дишате по-добре? (продължение)

Избягвайте излагането на инфекции

Простудата, грипът и други респираторни инфекции са източник на проблеми за хората с астма и ХОББ. Направете всичко възможно, за да избягвате излагане на тези инфекции:

 • Говорете с Вашия лекар за ежегодна противогрипна ваксина и ваксина срещу пневмония
 • Опитайте се да стоите далеч от хора, които имат грип

От решаващо значение е да се свържете с Вашия лекар при първите признаци на настинка, грип или друга инфекция на дихателната система.

Избягвайте рисковите фактори, които влошават (играят ролята на дразнители) Вашето белодробно заболяване.

Много от хората с астма и ХОББ са чувствителни към дразнителите във въздуха.

Те включват:

 • Дим
 • Изгорели газове
 • Силни парфюми
 • Почистващи препарати
 • Бои/лакове
 • Прах
 • Полени
 • Козина на домашни любимци
 • Замърсяване на въздуха

Крайно студеното или горещо време също може да раздразни дихателните пътища. Опитайте се да избягвате излагането на тези дразнители.

Хранете се здравословно

Доброто хранене е важно за всички, включително хората с астма и ХОББ. Наднорменото или недостатъчното тегло може да създаде проблеми. Вашият лекар може да Ви помогне да съставите здравословна диета.

Ето няколко съвета:

 • Приемайте балансирана диета, състояща се от храни от всички основни групи - плодове и зеленчуци, млечни продукти, зърнени храни и протеини
 • Ограничете приема на сол и кофеинови напитки като кафе и кола
 • Приемайте основното си хранене рано, за да имате енергия за деня
 • Ако страдате от недостиг на въздух, докато се храните, опитайте няколко малки хранения през целия ден вместо три големи

Почивайте достатъчно

Астмата и ХОББ често може да окажат влияние върху съня на пациента. Както и всички останали, хората с астма и ХОББ се нуждаят от достатъчно почивка, за да останат възможно най-здрави и активни. Ето няколко съвета:

 • Избягвайте да стоите в леглото, когато не можете да заспите. Станете и прочетете известно време списание или гледайте телевизия в друга стая
 • Избягвайте следобедния сън
 • Извършвайте упражнения
 • Лягайте и ставайте от сън по едно и също време всяка вечер и всяка сутрин
 • Добре е спалнята да бъде прохладна, тъмна и тиха, когато се опитвате да спите

Ако все още имате проблеми със съня, попитайте Вашия лекар за помощ.

На път сте да дишате по-дoбре!

Когато приемате лекарството си, както е предписано, можете:

 • Да започнете и завършите деня си, дишайки по-добре, като подобрите белодробната си функция
 • Да използвате по-малко спасително лекарство

В България НЗОК покрива 2 пъти в годината посещението при специалист на пациенти с ХОББ. Лекуващият специалист, може да прави изследванията и на по-малък интервал от време. Оценката на контрола на ХОББ се извършва също и със специализирани въпросници (mMRC, CAT, SGRQ и др.). С тези въпросници се цели, постигане на оптимален контрол на заболяването. Чрез mMRC въпросника се изследва задуха на пациента. CAT измерва въздействието на ХОББ върху пациента, във времето. SGRQ измерва  въздействието на ХОББ върху начина Ви на живот.


Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

Материалът се публикува под редакцията на Доц. д-р Владимир Ходжев, председател на Българско дружество по белодробни болести.

BG-3568/02.2021