Животът с ХОББ може да е труден, но не е невъзможен. Възможно е да не успявате да правите всичко, което искате, но с малко планиране все още можете да правите много от нещата, които обичайно сте свикнали да извършвате. Възможно е да не успявате да се разхождате толкова дълго, без да си почивате. Може би ще започнете да имате хрипове или да кашляте, докато говорите. Може би понякога ще сте твърде уморени, за да се храните.

Фактът, че няма да можете лесно да вдишвате и издишвате означава, че няма да можете да правите много от нещата, които сте приемали за даденост всеки ден: разходки, домакински дейности, работа и спане. С малко планиране е възможно да направите домакинските дейности по-лесни и отново да се радвате на някои от нещата, които обичате да правите.

Най-важно е да спрете да пушите! Добра идея е да избягвате и вторичния дим и места с прах, изпарения, и химикали, които могат да увредят Вашите дробове, когато дишате.

Ако имате проблеми с храненето, защото се задъхвате, е възможно да не получавате калориите, витамините и минералите, от които се нуждаете, което не само влошава Вашите симптоми, но увеличава и риска да се разболеете. Говорете с Вашия лекар за съставяне на здравословен хранителен режим. Това може да означава да се храните по-често, но с по-малки порции, или да приемате витамини или добавки.

Грипът и пневмонията може да са по-опасни, ако имате ХОББ. Говорете с Вашия лекар за поставяне на противогрипна ваксина и ваксина против пневмония, което ще помогне да се намали риска да се разболеете от грип или пневмония.


Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

Материалът се публикува под редакцията на Доц. д-р Владимир Ходжев, председател на Българско дружество по белодробни болести.

BG-3568/02.2021