Какво представлява миокардния инфаркт?

Причината за развитие на миокарден инфаркт е атеросклерозата. По своята същност в процеса на атеросклероза се образуват мастни отлагания (атеросклеротични плаки), съставени от холестерол в съдовете, които кръвоснабдяват жизненоважни органи. Няколко са важните факти, които трябва да се знаят за атеросклеротичния процес.

На първо място, заболяването се развива подмолно от ранна възраст, има дълъг латентен период, в който може да няма никаква клинична симптоматика. Едва с напредване на процеса започва да се проявява симптоматика, дължаща се на нарушения баланс между нужди от кислород и възможност за неговата доставка поради стесняване просвета на съда.

Острите, животозаплашващи усложнения на атеросклерозата – остър миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, се дължат на разкъсване на плаката и пълно запушване на съда от последващата тромбоза.

По стените на артериите с течение на времето е възможно да се натрупат мастни образувания, които образуват малки отлагания и които могат в даден момент да се спукат, увреждайки артерията.

Тялото се опитва да поправи увреждането с помощта на кръвни клетки, наречени тромбоцити, които се съединяват една с друга, предизвиквайки образуването на съсирек, който действа като лепенка.

Съсирекът пречи на преминаването на кръвта и намалява или спира притока на кръв към сърцето (инфаркт).

Поради липсата на кръвоснабдяване, участъкът който се храни от засегнатия съд загива, което определя сериозната дългосрочна прогноза. Видът на засегнатата артерия определя клиничната изява на заболяването – ако това е съд, хранещ сърцето се развива остър миокарден инфаркт, съд на мозъка – исхемичен мозъчен инсулт, съд на крайник – остра артериална непроходимост на съответния крайник.

Когато запушването е частично и кръвта може да преминава през съда, говорим за нестабилна стенокардия. Когато имаме почти пълно или пълно запушване на съда, т.е кръвта много трудно преминава или не може да премине през съда, говорим за инфаркт.

Тези събития се проявяват чрез характерна болка в гърдите, разположена обикновено зад гръдната кост. В повечето случаи болката е пареща или стягаща и се разпространява по хода на лявата или дясната ръка към малкия пръст. Инфарктната болка се придружава в някои случаи от усещане за слабост или задухизпотяване, гадене, повръщане, а понякога и от загуба на съзнание.  Болката продължава повече от 15 минути и не преминава след прием на нитроглицерин.

Миокардният инфаркт е необратима смърт (некроза) на сърдечния мускул (миокарда) вследствие на продължителна липса на доставяне на кислород (исхемия).

Видове миокарден инфаркт

В зависимост от причината за тяхната поява са определени 6 различни типа миокарден инфаркт:

  • Тип 1 – Спонтанен миокарден инфаркт, който се дължи на усложнена атеросклеротична плака (разкъсване или ерозия на плаката) с формиран тромб във вътрешността на коронарната артерия, при което се нарушава кръвоснабдяването на сърдечния мускул и се развива некроза.
  • Тип 2 – Инфаркт на миокарда вследствие на несъответствие между кислородните нужди и доставката на кислород. Състояния, които допринасят за такова несъответствие са например: коронарен спазъм, анемия, дихателна недостатъчност, ниско кръвно налягане.
  • Тип 3 – Миокарден инфаркт при внезапна сърдечна смърт без да има биомаркери в кръвта.
  • Тип 4а – Миокарден инфаркт, свързан с перкутанна коронарна интервенция.
  • Тип 4b – Миокарден инфаркт, свързан с кръвосъсирване (тромбоза) на поставен стент.
  • Тип 5 – Миокарден инфаркт, свързан с аортокоронарен байпас.

Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

BG-3574/02.2021