Консултация с ендокринолог

България е една от страните в Европа с най-висок брой ендокринолози на глава от населението.

Всички пациенти със захарен диабет, които са на лечение с инсулин, са диспансеризирани и подлежат на наблюдение от специалист ендокринолог. Инсулинът се изписва с протокол от специалист ендокринолог за период от шест месеца. На пациентите, които се лекуват с инсулин, се изписва и глюкомер и определен брой тест-ленти за период от една година в зависимост от инсулиновия режим.

Терапията с новите неинсулинови (таблетки и инжекционни форми) медикаменти за лечение на захарен диабет тип 2 – DPP-4 инхибитори, SGLT2 инхибитори, GLP-1 рецепторни агонисти, се назначава и се проследява на всеки 6 месеца от ендокринолог. За тази цел той издава протокол, който се подновява на всеки 6 месеца, при наличие на желания ефект от лечението.


Източник: https://диабет.бг/полезни-статии/консултация-с-ендокринолог

Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

BG-3629/02.2021

 

Медицински специалист ли сте?

Тази страница и информацията в нея е предназначена само за медицински специалисти. За да продължите, моля потвърдете, че сте медицински специалист.