Контролът на кръвната захар при захарен диабет се оценява чрез изследване на нивото на гликиран хемоглобин (HbA1c) и на нивото на кръвната захар като отделно изследване или в рамките на кръвно-захарен профил (измерване на кръвната захар на гладно и 2 часа след хранене).
При захарен диабет е необходимо да се контролира не само нивото на кръвната захар, но и ниво на мазнините (холестерол, LDL-холестерол, HDL-холестерол, триглицериди) в кръвта, чернодробни показатели, креатинин, кръвно налягане, телесно тегло.
При повечето хора с диабет за добър контрол се приема ниво на HbA1c < 7.0%. При хора със съпътстващи заболявания (например сърдечносъдови) за добър контрол се приема HbA1c 7.5-8.0%.
Източник: https://диабет.бг/полезни-статии/контрол-на-заболяването
Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.
BG-3629/02.2021