Правилните упражнения по време на лечението на рак на белия дроб и след това ще Ви помогнат да се почувствате по-добре. Някои видове упражнения могат да бъдат опасни за определени пациенти. Направете консултация с Вашия лекар или специалист, преди да започнете физическа активност. Физическата активност може да бъде разделена на 2 нива: лека и  умерена.

  •  При лека активност Вие не практикувате конкретни упражнения, но не сте неактивни. Примерите включват миене на съдове, бавно ходене, приготвяне на храна и оправяне на леглото.
  • При умерена активност честотата на дишане се увеличава. Но все пак можете да говорите, без да усещате задъхване. Разходката е страхотна възможност за умерена физическа активност. Други примери включват по-бавни танци, градинарство.

Умерените упражнения по време на лечение на рака на белия дроб, ще намалят усещането Ви за умора, тревожност и стрес. Физическата активност ще подобри самочувствието Ви, ще поддържа добра мускулна сила, ще подобрите дишането си и ще се справите по-лесно със стомашно-чревните странични ефекти от лечението. Не забравяйте да слушате тялото си и да не се напрягате. Дори леката физическа активност, включително ходене или разтягане, ще Ви накара да се почувствате по-добре.

Съвети, които ще Ви помогнат да останете активни:

  • Опитайте се да ставате и излизате всеки ден, дори само да отидете до другата стая, да вземете душ или да вземете пощата. Всяко кратко и леко движение помага.
  • Лекото разтягане е чудесен начин да останете мобилни и да избягвате прекомерното натоварване.
  • Продължете да участвате в дейности, които сте харесали преди диагнозата. Може да се наложи да ги модифицирате, но те все пак могат да бъдат приятни.
  • Поставете си постижими цели, като например да правите кратка разходка всеки ден.
  • Посетете физиотерапевт, за да възстановите силата си, преди да се упражнявате сами след лечение на рак на белия дроб. Той също ще Ви насочи към упражнения, които можете да правите у дома.

Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

BG-6435/11.2022