При много от пациентите с онкологични заболявания нивото на умора е високо. По време на лечението и понякога след това, може да имате усещането за силна необходимост от почивка. Запомнете, че умората не се подобрява с бездействие. Започнете с леки упражнения, които не Ви създават усещането за интензивна тренировка.

  • Направете графика на рутинните си ежедневни дейности така, че винаги да Ви остава време за кратки упражнения когато тонусът Ви е добър.
  • Правете разходки на чист въздух. Дори и при умора, леката разходка може да подобри цялостното Ви усещане и настроение.
  • Не забравяйте да пиете бистри течности – вода, чай, сок, за да избегнете дехидратация.
  • Наслаждавайте се на хобитата си и постепенно се върнете към любими занимания, които Ви доставят удоволствие.

За по-висок резултат от физическите усилия, които полагате е важно да си следите пулса и да дишате правилно. Ако започнете да се уморявате много и да се задъхвате е по-добре да спрете. Вземете си кратка почивка и започнете отново с тренировката, колкото можете. Не забравяйте, че за да постигнете високи резултати, трябва да правите тренировките с желание. Дори и да не успявате да покривате първоначално всички упражнения, които сте обсъдили с Вашия лекар, не се отказвайте и бъдете постоянни. Всеки ден увеличавайте продължителността на тренировката и бъдете внимателни, ако приемате лекарства за кръвно налягане. Консултирайте се с лекуващия лекар или специалист, ако възникнат симптоми или болки, които Ви притесняват и Ви създават дискомфорт.

Поддържайте програмата си за физически упражнения проста и забавна. Дори може да я разнообразявате с йога и танци, които са групови занимания и ще подобрят социалните Ви контакти и настроение. Това ще намали и нивото на стрес, което играе важна роля в оздравяването и поддържането на доброто Ви здраве. Предложете на Ваш близък или приятел да тренира с Вас. Създайте традиция за леки семейни разходки след вечеря. Започнете да използвате стълбите вместо асансьора. Увеличавайте интензивността и разнообразието на движенията и тренировките поетапно. Вслушвайте се в тялото си и се грижете за него с упражнения, които работят за подобряване на Вашето здраве, тонус и настроение.


Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

BG-6620/01.2023