Колко типа диабет има?

Има четири сновни типа захарен диабет.

При захарен диабет тип 1 се наблюдава увреждане на клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин. Обикновено се дължи на автоимунна реакция, чрез която защитната система на организма атакува и уврежда клетките, които произвеждат инсулин. Така хората със захарен диабет тип 1 имат малко или нямат инсулин и се нуждаят от заместително лечение с инжекции инсулин всеки ден. Ето защо този тип диабет се означава като инсулино-зависим захарен диабет.

Заболяването може да засегне всяка възраст, но най-често се развива при деца и млади хора. При изявата на заболяването обичайно се наблюдават характерни признаци - силна жажда и съхнене на устата, често уриниране, слабост, липса на енергия, постоянен глад, загуба на тегло

Захарен диабет тип 2 се наблюдава при около 90% от хората с диабет.

Може да се развие във всяка възраст, въпреки че се среща предимно при възрастни хора. Характеризирира се с инсулинова резистентност (тялото не може ефективно да използва инсулина) и относителен недостиг на инсулин. Всяко от тези нарушения или и двете могат да са налице при поставяне на диагнозата диабет.

През последните години са установени и други нарушения в организма, които водят до развитие на захарен диабет тип 2 - недостиг на чревни хормони (инкретини); повишена реабсорбция на глюкоза в бъбреците; нарушения в секрецията на глюкагон. Диабет тип 2 обичайно не води до развитие на клинични симптоми, поради което може да остане неоткрит в продължение на години. Често диагнозата се поставя по повод развили се вече усложнения на заболяването или при провеждане на  профилактични изследвания на кръв и урина. Захарен диабет тип 2 често, но не винаги, се съчетава с наднормено тегло или затлъстяване, с повишени нива на мазнините в кръвта, с повишено кръвно налягане. Това се означава като метаболитен синдром. Хората с диабет тип 2 могат да контролират добре заболяването си чрез физическа активност и хранителен режим в началото. С течение на времето, повечето от тях се нуждаят от перорални, инжекционни неинсулинови средства, или от инсулин.

И двата типа захарен диабет са сериозни заболявания. Не съществува понятие лек диабет.

Гестационен диабет е форма на диабет, изразяваща се в повишени нива на глюкозата в кръвта, които се установяват за първи път по време на бременност.  Развива се при 1 от 6 бременни жени по света и може да доведе до усложнения както за майката, така и за плода. Гестационният диабет обичайно изчезва след раждането, но жените с гестационен диабет са с повишен риск за диабет и приблизително половината от тях  ще развият захарен диабет тип 2 в рамките на 5 до 10 години след раждането.

Други специфични типове диабет също може да се наблюдават. Дължат се на генетични дефекти в инсулиновата секреция или инсулиновата чувствителност, на редица заболявания (например на панкреаса), както и на въздействието на някои медикаменти.

 


Източник: https://диабет.бг/полезни-статии/колко-типа-диабет-има
 

Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

BG-3629/02.2021