Какво е диабетна кетоацидоза?

Диабетната кетоацидоза е едно от най-опасните остри усложнения на захарния диабет, което може да доведе до диабетна кома или дори до смърт. Развива се по-често при захарен диабет тип 1, като в голям % от случаите е повод за диагностициране на заболяването, тъй като при този тип захарен диабет няма инсулин в организма. Може да се изяви, макар и по-рядко, при захарен диабет тип 2. Преди откриването на инсулина, това е била основната причина за смърт при хората със захарен диабет тип 1. При това състояние се установяват висока кръвна захар и опасно високи нива на кетони или киселини, които се натрупват в кръвта и се отделят с урината. Диабетна кетоацидоза се развива, когато в тялото няма достатъчно инсулин, който да осигури на клетките необходимата за енергия глюкоза, в резултат на което тялото започва да изгаря мазнините за енергия и така се образуват кетони. Високите нива на кетони са вредни за тялото. Натрупването на кетони в кръвта я правят по-кисела. Организмът се стреми да изхвърли повишените нива на кръвната захар и кетоните чрез урината, което предизвиква често уриниране и дехидратация (обезводняване). Клетките на тялото не могат да оцелеят в кисели условия, а в комбинация с дехидратация се ускоряват процесите на увреждане на сърцето и мозъка и това може да доведе до смърт в рамките на няколко дни.

Наличието на кетони е знак, че диабетът е с лош контрол или че вероятно се разболявате. Когато нивата станат много високи се развива диабетна кетоацидоза. Диабетната кетоацидоза обикновено се развива бавно и може да се предотврати, ако познавате предупредителните симптоми и редовно проверявате урината и кръвта за кетони.

Какви са предупредителните симптоми на диабетната кетоацидоза?

Ранните симптоми включват жажда, често уриниране, сухота в устата, суха кожа, високи нива на кръвната захар, високи нива на кетони в урината и кръвта. По-късно се появяват и умора, гадене, повръщане и коремни болки. Появата на повръщане е животозастрашаващо състояние и ускорява развитието на диабетна кетоацидоза. Ако повръщането продължава повече от 2 часа незабавно трябва да се свържете с Вашия лекар. Признаци на задълбочаваща се кетоацидоза са затруднено дишане, ацетонов дъх, главоболие, световъртеж, обърканост, дезориентация, като може да се стигне до кома.

Какви са причините за диабетна кетоацидоза?

 1. няма достатъчно инсулин в тялото
 • новооткрит захарен диабет тип 1
 • пропускане на инжекция инсулин
 • технически проблем с инжектиране на инсулина (запушване на игла, счупен флакон или инсулинова писалка)
 1. повишени нужди от инсулин (когато сте болни)
 2. гладуване (липса на апетит при боледуване или пропускане на основно хранене)

Как да проверя кетоните?

Ключът към избягването на диабетната кетоацидоза е контролът на нивата на кетоните в организма. Измервайте нивата на кетоните при кръвна захар над 13 mmol/l и когато сте болни (настинка, грип) на всеки 4-6 часа. Не забравяйте, че е възможно да се развие диабетна кетоацидоза и при нормални нива на кръвната захар (бременност, прием на някои лекарства).

Измерване на кетоните в урината. Измерват се с помощта на тест лента, която се потапя в пробата. Изчаква се малко и лентата променя цвета си в зависимост от количеството на кетоните. Полученият цвят се сравнява с цветната лента на опаковката, за да се определи количеството на кетоните. Колкото по-тъмна е лентата, толкова повече кетони има.

Измерване на кетоните в кръвта. Кетоните в кръвта се измерват с помощта на глюкомер (има глюкомери, които освен кръвната захар измерват и кетоните в кръвта). Поставя се капка кръв върху специалната лентичка и уредът показва нивото на кетони в кръвта. Измерването на кетоните в кръвта е по-точен метод.

Какво да правя при повишени кетони?

При леко повишени кетони може да опитате да се справите сами, като същевременно е уместно да информирате Вашия лекар и съвместно да изградите план за действие. Основната цел е изчистване на кетоните и нормализиране на кръвната захар. Основният риск при много кетони в тялото е от обезводняване, затова е много важно да приемате много течности – 3-4 литра вода. От друга страна натрупването на кетони е резултат от дефицит на инсулин и в повечето случаи се налага увеличаване на дозата на инсулина. Много важно е често да се проверяват кетоните, тъй като те могат много бързо да се увеличат и състоянието Ви да се влоши и да налага медицинска помощ. Ако сте сами е добре да има близък, с когото да сте във връзка и който може да дойде бързо при вас в случай на влошаване на състоянието.

Ако нивата на кетоните са по-високи и подозирате, че имате диабетна кетоацидоза трябва да се свържете с Вашия лекар. Незабавно трябва да се свържете с Вашия лекар, ако имате следните симптоми:

 • високи нива на кетони в урината и/или кръвта
 • високи нива на кръвната захар
 • повръщане повече от 2 пъти за четири часа

Междувременно не трябва да забравяте да пиете много течности и да лекувате високата кръвна захар. Ако се налага да отидете в спешно отделение информирайте лекарите, че сте със захарен диабет и подозирате, че имате диабетна кетоацидоза, както и за дозата и времето на последното инжектиране на инсулин.

Как се лекува диабетна кетоацидоза?

Лечението на диабетната кетоацидоза налага прием в болница. То включва прилагане на интравенозни течности за хидратация на организма, инсулин за понижаване на високата кръвна захар, електролити за възстановяване на дисбаланса, причинен от обезводняването, както и лечение на причината довела до това състояние (заболяване/инфекция). Нормално е да има чувство на умора до няколко дни след епизод на диабетна кетоацидоза.

Как да се предпазим от диабетна кетоацидоза?

 • Контрол на кръвната захар
 • Редовно инжектиране на инсулина
 • Правилно дозиране на инсулина според храненето и физическата активност
 • Своевременно лечение на заболявания и инфекции

НЕ трябва да спортувате при висока кръвна захар и наличие на кетони в кръвта и урината!

Важно е да носите карта на диабетика, която в случай на спешна ситуация може да предостави важна информация за здравословното Ви състояние, като например факта, че имате захарен диабет, лекувате се с инсулин и т.н.

 


Източник: https://диабет.бг/полезни-статии/диабетна-кетоацидоза 
 

Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

BG-3629/02.2021