Какво е диабетна макроангиопатия?

Диабетната макроангиопатия е засягане на сърцето и кръвоносните съдове и може да причини фатални усложнения като коронарна артериална болест (причина за инфаркт) и инсулт. Сърдечносъдовите заболявания (ССЗ) са най-честата причина за смърт при хората със захарен диабет, като честотата е 2-3 пъти по-висока в сравнение с хората без диабет. Дългосрочните ефекти на високата кръвна захар, която често е свързана с високо кръвно налягане и висок холестерол, както и други рискови фактори, повишават риска от сърдечносъдови усложнения – миокарден инфаркт, инсулт, болест на периферните артерии и сърдечна недостатъчност. Поради тази причина захарният диабет се приема за еквивалент на ССЗ.

Диабетът и ССЗ са глобални епидемии. Понастоящем те са сред водещите причини за заболеваемост и смъртност в света. Техните негативни ефекти се ускоряват от глобализацията, урбанизацията и заседналия начин на живот.

Какво представляват сърдечносъдовите заболявания?

Сърдечносъдовите заболявания (ССЗ) са група нарушения на сърцето и кръвоносните съдове, които включват:

1. Коронарна болест на сърцето - заболяване на кръвоносните съдове, хранещи сърдечния мускул

2. Мозъчносъдова болест -  заболяване на кръвоносните съдове, хранещи мозъка

3. Периферна артериална болест - заболяване на периферните кръвоносни съдове, снабдяващи ръцете и краката

ССЗ са резултат от процесите на атеросклероза в големите съдове. В стените на артериите се отлагат плаки, които стесняват лумена им и затрудняват движението на кръвния ток. В случай на образуване на кръвен съсирек в стеснените участъци на артерията рискът за напълно спиране на кръвообращението е по-голям - може да настъпи инфаркт или инсулт. При хората със захарен диабет атеросклерозата е по-честа, по-тежка и се развива в по-млада възраст.

Какво означава инфаркт?

Инфарктът се предизвиква от остро нарушение на кръвообращението в сърдечните коронарни артерии от образуван кръвен съсирек и означава, че  притокът на кръв към определена част от сърцето е спрян, няма доставка на кислород към сърдечния мускул и тази част от сърцето започва да загива.

Какво означава инсулт?

Инсултът се предизвиква от остро нарушение на кръвообращението в мозъчните артерии, вследствие на което се получават увреждания на мозъчните функции, с различна степен на поражение. Има две категории инсулт - исхемичен и хеморагичен. Най-често срещаният около 80% е исхемичният, при който кръвоносен съд се блокира от образуван кръвен съсирек и означава, че  притокът на кръв към определена част от мозъка е спрян, няма доставка на кислород, което причинява смърт на мозъчните клетки. Ако увреждането не е твърде тежко, мозъчните клетки могат да регенерират, а в други случаи други части на мозъка могат да поемат функциите на увредените зони. Хеморагичният инсулт е резултат от пробив в кръвоносен съд, което предизвиква кръвоизлив и често е причинен от високо кръвно налягане.

Какво означава сърдечна недостатъчност?

Сърдечната недостатъчност е невъзможност на сърцето да изпомпва адекватно за нуждите на тялото количество кръв и причинява на тялото липса на кислород.

Кои са рисковите фактори за ССЗ при хора със захарен диабет?

  • Захарният диабет сам по себе си е рисков фактор за ССЗ и е свързан с по-висока честота на останалите сърдечносъдови рискови фактори.
  • Генетични фактори и фамилна анамнеза. В случай че един или повече членове на вашето семейство са имали инфаркт в по-млада възарст (преди 55 години за мъжете и преди 65 години за жените), това увеличава вашия риск за ССЗ.
  • Централно затлъстяване. Затлъстяването е натрупване на прекомерно количество мастна тъкан в тялото, която се отлага подкожно, в коремната кухина, около вътрешните органи. Локалното натрупване на мастна тъкан в областта на корема (централно затлъстяване) е тясно свързано със ССЗ. Критериите за централно затлъстяване са обиколка на талията над 94 см за мъжете и над 88 см за жените. Рискът за ССЗ се повишава над тези стойности. Наблюдава се тенденция към увеличаване на лошия холестерол (LDL холестерола), който може да се отложи и да образува плаки в стените на кръвоносните съдове.
  • Повишени нива на мазнините (холестерол) в кръвта. Високите нива на LDL холестерола могат да доведат до образуване на плаки и стесняване и втвърдяване на стените на артериите, което затруднява притока на кръв от сърцето към останалите части на тялото. Триглицеридите са друг вид мазнини в кръвта, които също могат да повишат риска от ССЗ, когато нивата им са твърде високи. Ниските нива на HDL холестерола (добър холестерол) също могат да увеличат риска от ССЗ, тъй като основната му функция е да премахва отлаганията по вътрешността на кръвоносните съдове, като по този начин улеснява движението на кръвта.
  • Високо кръвно налягане. Високото кръвно налягане или артериалната хипертония е хронично заболяване, при което кръвното налягане в артериите е трайно повишено. Високото кръвно налягане принуждава сърцето да работи усилено и да изразходва повече енергия, за да изпомпва кръв и да осъществява циркулацията на кръвта в кръвоносните съдове. Това допълнително натоварване с течение на времето изтощава сърдечния мускул и може да причини увреждане на кръвоносните съдове, очите и бъбреците и да доведе до повишен риск от инфаркт и инсулт.
  • Тютюнопушенето удвоява риска от ССЗ. Комбинацията от захарна болест и тютюнопушене може да доведе до прогресивно стесняване на кръвоносните съдове. То може да засегне очите, както и да увреди кръвоносните съдове на краката, което допълнително увеличава риска от ампутация при хората със захарен диабет. Поради това спирането на тютюнопушенето е много важно.
  • Заседнал начин на живот. Съвременният начин на живот е свързан с намалена двигателна активност, поради което броят на изгорените калории е по-малък, отколкото на приетите с храната, което води до затлъстяване.

Добрата новина е, че има много неща, които можем да направим, за да намалим риска от сърдечносъдово заболяване!

1. Контрол на кръвната захар. Добрите нива на кръвната захар намаляват риска от ССЗ с 42% и смъртността от ССЗ с 57%.

2. Контрол на нивата на мазнините (холестерола). Поддържането на нивата на мазнините в кръвта в нормални граници намалява сърдечносъдовите усложненията между 20% и 50%. Здравословният хранителен режим и физическа активност спомагат за нормализиране на холестерола.

3. Поддържането на кръвното налягане в нормални граници се постига чрез хранителен режим, физическа активност и медикаменти.

4. Нормализирането на теглото играе клюкова роля в лечението на захарния диабет и намалява риска от ССЗ.

5. Здравословен хранителен режим. Спазването на правилата за здравословно хранене е едно от най-мощните средства, за да имате здраво сърце. Здравословното хранене спомага за постигане на нормално тегло, нормализиране нивата на мазнините, кръвната захар и кръвното налягане.

6. Здравото сърце изисква редовна физическа активност, която спомага за поддържане на кръвното налягане, на холестерола, на кръвната захар, факторите на кръвосъсирването и възпалението в нормални граници.

7.  Спиране на тютюнопушенето.

8. Контрол на стреса. Стресът може да доведе до намален приток на кръв към сърцето, което предизвиква неправилен сърдечен ритъм и повишава риска от образуване на кръвни съсиреци.


Източник: https://диабет.бг/диабет/диабетна-макроангиопатия

Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

BG-3629/02.2021