Какво е диабетна ретинопатия?

Диабетната ретинопатия представлява засягане на очите под влияние на високата кръвна захар, което води до намалено зрение или слепота. При хората със захарен диабет един от най-чувствителните органи е окото, тъй като в него има много малки, чувствителни на висока кръвна захар съдове. Всеки човек със захарен диабет е изложен на риск от загуба на зрение. Приблизително една трета от хората със захарен диабет имат диабетна ретинопатия. Постоянно високите нива на кръвната захар, заедно с високото кръвно налягане и високият холестерол са основните причини за ретинопатия. Добрият контрол на кръвната захар забавя прогресията на очните усложнение, когато се постигне скоро след диагностицирането на захарния диабет.

Какви са видовете диабетна ретинопатия?

Диабетната ретинопатия се разделя на два вида: непролиферативна и пролиферативна ретинопатия.

Непролиферативната ретинопатия е ранният стадий на заболяването, който обикновено е безсимптомен. Това е най-често срещаната форма на ретинопатия, която преминава през три етапа (лека, умерена и тежка).

Пролиферативната ретинопатия е напреднала форма на заболяването, при която съдовете на ретината се запушват (тромбозират), което нарушава доставката на кислород до ретината, отделят се растежни фактори, които стимулират разрастването на нови съдове в ретината и стъкловидното тяло. От една страна тези нови съдове са крехки и лесно кървят, а от друга страна те могат да придърпат ретината (отлепване на ретината). Тези усложнения са много опасни и са основна причина за намаляване на зрението до пълна слепота при хората със захарен диабет.

Кои са рисковите фактори за диабетна ретинопатия?

Основните рискови фактори за ретинопатия са:

  • нивата на кръвната захар
  • нивата на кръвното налягане
  • нивата на мазнините
  • давност на захарния диабет
  • наследственост
  • бременност.

Колкото по-голяма е давността на диабета, толкова по-голям е рискът за развитие на ретинопатия. Почти всички хора със захарен диабет тип 1 и повечето със захарен диабет тип 2 ще развият непролиферативна ретинопатия. Пролиферативната ретинопатия, която нарушава зрението се среща по-рядко.

Какви са симптомите на диабетната ретинопатия?

Насочващи симптоми за наличие на диабетна ретипонаия са: виждане на петна или мътнини в около, замъглено зрение, наличие на тъмно или празно място в центъра на зрителното поле, трудно виждане през нощта. Повечето хора с непролиферативна ретинопатия нямат симптоми. Дори при пролиферативна ретинопатия понякога симптомите се появяват твърде късно и лечението е неефективно. Поради тази причина всеки човек със захарен диабет трябва поне веднъж годишно да се консултира с офталмолог (очен лекар).

Как се лекува диабетната ретинопатия?

Лечението на диабетната ретинопатия е изключително ефективно и в голям процент от случаите предотвратява развитието на слепота при хората със захарен диабет. Най-добри резултати се постигат при навременно лечение, когато зрението е все още нормално.

Фотокоагулация. При фотокоагулация със специален лазер се правят малки изгаряния на ретината, като по този начин се спира разрастването на нови кръвоносни съдове. Тя има потенциала да намали риска от слепота с 90%.

Витректомия. Витректомията е операция за отстраняване на стъкловидния гел от средата на окото, която се извършва при отлепване на ретината или кръвоизлив.

Има два вида лечение на макуларен едем: фокална фотокоагулация, която забавя изтичането на течност в макулата, както и лекарства, които се инжектират в окото, което забавя растежа на нови кръвоносни съдове и намалява изтичането на течност в макулата.

Инжектиране на лекарства в окото. Тези лекарства блокират растежен фактор (VEGF), който стимулира разрастването на нови кръвоносни съдове и играе ключова роля в развитието на ретинопатията.

Добрата новина е, че има много неща, които можем да направим, за да намалим риска от диабетна ретинопатия!

1. Контрол на кръвната захар. Поддържането на кръвната захар в норма може да предотврати или забави развитието на очно заболяване

2. Контрол на кръвното налягане

3. Контрол на мазнините (холестерола) в кръвта

4. Здравословен хранителен режим

5. Избягване на алкохола и спиране на тютюнопушенето

6. Редовна физическа активност

7. Стриктен прием на предписаните лекарства

8. Редовни прегледи при очен лекар за проследяване на състоянието Ви и своевременно лечение, тъй като диабетната ретинопатия е лечима, особено когато се диагностицира рано.

Захарният диабет може също да причини глаукома, катаракта, нарушение на фокусиращата способност и двойно виждане.

Глаукомата представлява повишено налягане в окото, което може да увреди зрителния нерв и да доведе до загуба на зрението. Хората със захарен диабет са с 40% по-висок риск за развитие на глаукома, като рискът нараства с давността на захарния диабет и възрастта. Лечението включва очни капки за намаляване на налягането или операция.

Катарактата представлява помътняване на лещата на окото. Хората със захарен диабет са с 60% по-висок риск за развитие на катаракта, която да се изяви в по-млада възраст и да прогресира по-бързо. Лечението представлява оперативна смяна на лещата на окото.


Източник: https://диабет.бг/полезни-статии/диабетна-ретинопатия

Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

BG-3629/02.2021