Усложнения на краката – диабетно стъпало

Хората със захарен диабет могат да развият много сериозни усложнения на краката. Правилната грижа за краката може да предотврати или забави изявата на тези усложнения.

Какво е диабетно стъпало?

Стъпало, при което е налице някакво увреждане в резултат на захарния диабет. Основни причини за развитието му са увреждането на периферните нерви и съдове на краката. Диабетното стъпало е едно от най-честите и тежки усложнения на захарния диабет. Ампутацията при хората със захарен диабет е 25 пъти по-честа, отколкото при хора без диабет.

Кои са рисковите фактори за диабетно стъпало?

1. Периферна невропатия. Проблемите с краката най-често се случват, когато има увреждане на нервите (виж периферна невропатия). Периферната невропатия предизвиква изтръпване, болка и слабост в стъпалата, но също така може да се стигне до пълна загуба на чувствителност на краката, така че можете да се нараните и да не го разберете. При загуба на чувствителност може да имате камък в обувката и да ходите върху него цял ден без да разберете, може да имате нараняване на крака, което да се инфектира без да разберете. Увреждането на нервите може да доведе и до промени във формата на пръстите на краката и стъпалата, което налага носене на ортопедични стелки и обувки.

2. Промени в кожата. Захарният диабет може да предизвика промени в кожата на краката. Кожата става много суха, което я прави лесно ранима. Причината е, че нервите, които контролират влажността и омазняването на кожата на краката вече не работят. Мазоли се появяват по-често и се натрупват по-бързо на краката на хората със захарен диабет. Ако не се почистват мазолите стават много дебели, при ходене се получава натиск и триене на тъканите, разположени под тях, образува се мехурче под мазола, което впоследствие може да се спука и да се превърне в отворена рана. Язвите се появяват най-често на точките на натиск на стъпалото. Язви могат да се появят и на други места, например по страничните повърхности на стъпалата, като в тези случаи обикновено се дължат на неудобни обувки. Не трябва да се забравя, че въпреки липсата на инфектиране при някои язви, те трябва да бъдат веднага прегледани от Вашия лекар. Пренебрегването на язвите може да доведе до инфекции, които от своя страна могат да доведат до загуба на крайник.

3. Периферна съдова болест. Нарушеният приток на кръв в резултат от увреждане на периферните кръвоносни съдове на краката от захарния диабет също причинява усложнения на краката. Захарният диабет води до стесняване и втвърдяване на кръвоносните съдове на краката. Лошото кръвообращение затруднява лечението на инфекциите и е основна причина за по-висок риск от ампутации. Основни симптоми са изстиване на краката, болка и накуцване при бързо ходене или изкачване, която изчезва при спиране за почивка за няколко минути. Освен високите стойности на кръвната захар, други рискови фактори са: тютюнопушенето, високото кръвно налягане и високия холестерол (виж диабетна макроангиопатия). Една от най-големите заплахи за краката е тютюнопушенето. Тютюнопушенето засяга малки кръвоносни съдове и намалява притока на кръв към краката, което затруднява заздравяването на язвите. Ето защо много от хората със захарен диабет, при които е извършена ампутация, са пушачи. Лечението на нарушената циркулация в краката включва физически упражнения и прием на лекарства, които могат да я подобрят.

Как се лекуват язвите (раните) на стъпалото?

Лечението на язвите на стъпалото зависи от вида и тежестта на язвата и наличието на инфекция. Добрият контрол на кръвната захар е ключов за излекуване на язвите, особено при наличие на инфекция. При повърхностни язви Вашият лекар може да почисти мъртвата тъкан. При по-дълбоки и инфектирани язви може да се наложи да бъдете приет в болница. Вашият лекар може да препоръча рентгенография на стъпалата, за да се увери, че костите не са засегнати. Също така, Вашият лекар може да вземе секрет от раната, за да разбере какъв тип инфекция имате и кой антибиотик ще бъде най-подходящ. При лечението на язвите поддържането на краката е много важно. При стъпване върху язвата тя може да нарастне и да се инфектира в дълбочина. Вашият лекар може да препоръча носене на специални стелки или обувки с изрязана дупка в тях на мястото на язвата, така че при ходене язвата да остава във въздуха и да няма допир и притискане. Ако язвата не заздравява и имате увреждане на периферните съдове на краката, Вашият лекар може да Ви насочи към съдов хирург.

Добрата новина е, че има много неща, които можем да направим, за да намалим риска от диабетно стъпало!

Повечето ампутации могат да се предотвратяват с редовна грижа за краката и носене на подходящи обувки.

Грижа за краката.

1. Вашият лекар трябва да проверява краката ви поне веднъж годишно и по-често, ако имате проблеми с краката.

2. Вашият лекар трябва да Ви информира как да се грижите за краката си.

3. Проверявайте краката си всеки ден за червени петна, наранявания, подуване. Ако не можете да видите долната повърхност на стъпалата си, използвайте огледало или помолете ваш близък за помощ.

4. Обърнете се веднага към Вашия лекар в случай на нараняване на крака.

5. Измивайте краката си всеки ден.

6. След измиване, краката трябва добре да се подсушават и да се намажат с тънък слой  обикновен вазелин, мазен крем или друг подобен продукт, за да се задържи влагата. Не трябва да се нанасят масла или кремове между пръстите на краката, тъй като допълнителната влага може да доведе до инфекция.

7. Краката не трябва да се накисват, тъй като това може да изсуши кожата.

8. Ежедневното използване на пемза, за да  не се натрупва калус.

9. Никога не се опитвайте сами да почиствате мазолите с инструмент или различни мазила, защото това може да доведе до язви, изгаряне на кожата и инфекции.

10. Ако имате проблеми с кожата и ноктите може да се обърнете към специалист за педикюр, за да се направи безопасно.

12. Планирайте програма за физическа активност съгласувана с Вашия лекар.

13. Никога не ходете боси.

14. Носете удобни обувки.

15. Защитете краката си от горещо и студено. Не поставяйте краката си в гореща вода. Никога не използвайте бутилки с гореща вода, подложки за отопление или електрически одеяла. Можете да изгорите краката си, без да го усетите.

16. За да подобрите придвижването на кръвта на краката - дръжте краката си нагоре, когато седите и лежите, раздвижвайте пръстите на краката си и глезените нагоре и надолу за 5 минути два или три пъти на ден, не кръстосайте краката си за дълги периоди от време, спрете да пушите.


Източник: https://диабет.бг/полезни-статии/усложнения-на-краката-диабетно-стъпало 

Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

BG-3629/02.2021