Пациентите с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и астма, и хората, грижещи се за тях се изправят пред множество предизвикателства всеки ден. Поставянето на диагноза ХОББ или астма често води до много въпроси и притеснения. Това може да се окаже трудно и стресиращо както за пациентите, така и за хората, които се грижат за тях. Те се сблъскват с физически, умствени, емоционални и финансови предизвикателства, които водят до повече въпроси, отколкото отговори. Постоянно развиващите се начини на лечение и нови възможности на медицината при ХОББ и астма също отправят предизвикателства и към медицинския екип.

Преглед на дихателната система – отделни компоненти и как съвместно работят те

Как дишаме

Вдишването и издишването е нещо, за което обикновено не се замисляме. Това може да се промени, когато сме настинали, имаме астма или заболяване, което ни пречи да дишаме. За да разберем по-добре заболяванията като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и астма, нека видим как се осъществява дишането при нормални, здрави бели дробове.

Дишането в цифри:

Вашите бели дробове Ви помагат да дишате 12 до 15 пъти в минута, в покой – това прави над 6 милиона вдишвания на година!

Главната задача на дихателната система е да придвижва въздуха с кислород навътре в тялото, като едновременно с това извежда непотребните продукти извън тялото. Тя изпълнява и други функции, които са важни за дишането:

  • Променя въздуха до правилната телесна температура и го овлажнява до правилното ниво на влажност
  • Предпазва тялото от токсични субстанции чрез кашляне, филтриране, гълтане и кихане

Дихателната система се състои от следните елементи:

Нос и уста, през които въздухът навлиза в тялото. Косъмчета в носа помагат за пречистване на въздуха.

През гърлото въздухът навлиза от носа и устата надолу към дихателната тръба, наречена още трахея. Трахеята свързва гърлото с белите дробове чрез две бронхиални тръби, по една за всеки бял дроб.

Тези бронхиални тръби се разклоняват по-надолу в бронхиоли. На края на най-малките разклонения се намират алвеолите, или въздушни торбички - там се складира въздухът, който се вдишва.

Капилярите са малки кръвоносни съдове в стените на алвеолите. Кръвта преминава през тези капиляри, навлизайки от белодробната артерия и излизайки от белодробната вена. Докато се намира в капилярите, кръвта освобождава въглероден диоксид през стената на капилярите в алвеолите и поема кислород от въздуха в алвеолите.

Десният бял дроб е разделен на 3 лоба или части. Левият бял дроб е разделен на два лоба. Въздухът се движи навън и навътре в дробовете през разклоненията на бронхиалните тръби.

Власинките са много малки подобни на косъмчета издатъци, които се намират по стените на бронхиалните тръби. Власинките се движат като вълни и пренасят мукус (слузеста течност) нагоре и надолу от дробовете към носа, откъдето той се откашля или се гълта. Мукусът поема и задържа бактериите и праха, които могат да навлязат в белите дробове. Чрез кашлянето и кихането се освобождаваме от чужди частици и мукус в дробовете и носа.

Диафрагмата е здрава мускулна стена, която разделя гръдния кош от стомашната кухина. Когато се движи надолу, диафрагмата създава засмукване в гърдите, вкарване на въздух и разширяване на белите дробове.

Ребрата придържат и защитават гръдния кош. Те се движат леко, за да помагат на белите дробове да се разширяват и свиват.


Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

Материалът се публикува под редакцията на: Доц. д-р Владимир Ходжев, председател на Българско дружество по белодробни болести и Доц. д-р Мария Стаевска, председател на Българско дружество по алергология.

BG-3423/01.2021

Медицински специалист ли сте?

Тази страница и информацията в нея е предназначена само за медицински специалисти. За да продължите, моля потвърдете, че сте медицински специалист.