Полезни факти и цифри за астмата

Астмата в цифри:

Всяка година астмата води до приблизително:

  • 1.6 милиона посещения в спешен център
  • 450 000 хоспитализации
  • 46.7 милиона отсъствия от работа, училище или други дейности.

Астмата е хронично възпалително заболяване, което води до стесняване на дихателните пътища в белите дробове. Това затруднява дишането. Колкото са по-тесни дихателните пътища, толкова по-малък е потокът въздух, влизащ и излизащ от дробовете. Някои от възпалителните клетки, участващи в механизма на астмата, са еозинофилите и неутрофилите. При астма мускулите около дихателните пътища могат да станат много чувствителни към различни дразнители, което може да доведе до свиването им. Това води до стесняване на дихателните пътища и свързани с това симптоми, които включват стягане на гърдите, затруднено дишане, хрипове и кашлица, обикновено през нощта или рано сутрин, ако не са причинени от физически упражнения.

Астмата е социално значимо хронично заболяване, от което страдат близо 339 милиона души в световен мащаб и най-честото хронично заболяване сред децата. Съгласно данни на Глобалната Инициатива за лечение на астма (GINA: Global Initiative for Asthma) заболеваемостта варира от 1% до 18% в различните държави и популации. Близо 420 хиляди души в световен мащаб умират всяка година от астма - повече от 1000 души всеки ден.

В България над 400 хиляди души страдат от астма.

 


Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

Материалът се публикува под редакцията на: Доц. д-р Владимир Ходжев, председател на Българско дружество по белодробни болести и Доц. д-р Мария Стаевска, председател на Българско дружество по алергология.

BG-3423/01.2021

Медицински специалист ли сте?

Тази страница и информацията в нея е предназначена само за медицински специалисти. За да продължите, моля потвърдете, че сте медицински специалист.