Ако имате астма, трябва да участвате активно в нейния контрол. Астмата не може да бъде излекувана, но работейки в сътрудничество Вие и Вашият лекар може да предотвратите пристъпите на астма. Вие можете да направите живота с астма по-лесен.

Изготвяне на План за действие при астма (виж плана тук).

Първата стъпка е да направите план с Вашия лекар, който да включва:

Идентифициране на възможните дразнители, които могат да влошат Вашата астма - като прах, козина на домашни любимци или цигарен дим, както и избягването на тези дразнители.

Записване на данни за Вашето дишане всеки ден и всяка нощ (виж дневника тук) като използвате ВЕД метър (върхов експираторен дебит).

Разпознаване и обръщане внимание на симптоми, които се влошават

Разбиране какви лекарства да приемате и как да ги приемате

Търсене на спешна помощ, ако се нуждаете от нея

Грижа за други здравословни състояния, които могат да влошават Вашата астма

Видове лекарства за лечение на астма

В най-общи линии биват 3 основни категории:

Контролиращи лекарства, които се използват за редовно поддържащо лечение. Те намаляват възпалението на дихателните пътища, контролират симптомите и намаляват бъдещи рискове като екзацербации (влошаване) и спад на белодробната функция.

Облекчаващи лекарства, които се предоставят на всички пациенти за облекчаване на симптомите при нужда, които се появяват въпреки използването на контролиращи лекарства. Те се препоръчват и за краткосрочна превенция на астма, причинена от физически упражнения. Намаляването им, в най-добрия случай, елиминирането на необходимостта от облекчаващи лекарства, е важна цел при лечението на астмата и мярка за контрола на астмата.

Допълнителни терапии за пациенти с тежка астма, които могат да бъдат обмислени, когато пациентът има непрекъснати симптоми и/или екзацербации, въпреки оптимизираното лечение с висока доза контролиращи лекарства и справяне с рисковите фактори.

Инхалаторни кортикостероиди (ИКС)

ИКС обичайно са лечение на избор при пациенти с астма, които се нуждаят от контролиращо лекарство. ИКС може да се комбинира с други лекарства, ако симптомите не намаляват. ИКС намаляват възпалението и отока, и образуване на слуз в дихателните пътища, което Ви улеснява да дишате. Когато се приемат дългосрочно, кортикостероидите могат да имат странични ефекти като катаракта и остеопороза. Важно е да изплакнете устата си с вода веднага след използване на ИКС, за да избегнете получаване на гъбична инфекция в устата или гърлото.

Кортикостероидите са налични и под формата на таблетки (орални кортикостероиди или ОКС) и могат да се използват за кратко време, като например когато симптомите на астма се влошат.

Комбинирани лекарства

Тези медикаменти съдържат 2 различни вида лекарства, най-често инхалаторен бронходилататор и ИКС, заедно в устройство (инхалатор).

Бронходилататорни лекарства

Тези лекарства помагат на белите дробове да работят по-добре. Те отварят дихателните Ви пътища, за да можете да дишате по-добре. Те могат също да подобрят способността ви да извършвате физически упражнения.

Има 2 основни типа бронходилататори, използвани при лечение на астма:

• Бета2-агонистите отпускат мускулите на дихателните пътища. Ефектът на краткодействащите бета2-агонисти (SABA) продължава около 4 до 6 часа, като те се използват само когато е необходимо бързо облекчаване на симптомите. Те могат да се приемат и преди тренировка, за да се предотврати астма, предизвикана от физически упражнения. Ако се налага да приемате SABA повече от два пъти седмично при задух, това може да е признак, че Вашата астма не е добре контролирана. Ефектът на дългодействащите бета2-агонисти (LABA) продължава около 12 часа или повече. LABA трябва да се приемат само в комбинация с инхалаторни кортикостероиди за лечение на астма

• Антихолинергиците са друг вид бронходилататор, който отваря дихателните пътища в белите дробове, улеснявайки дишането. Антихолинергиците могат също да намалят количеството слуз, блокиращо дихателните пътища. Дългодействащ антихолинергик може да Ви бъде предписан, ако имате тежка астма

Антагонисти на левкотриеновите рецептори (LTRA)

Тези лекарства се приемат през устата и подпомагат да се блокира увеличаването на възпалението в дихателните пътища. Те се използват като контролиращи лекарства.

Биологични лекарства за лечение на тежка астма

Биологичното лекарство се състои от сложно подредени по между си захари, протеини и / или други компоненти. Биологичните препарати често се изолират от естествени източници - хора, животни или микроорганизми, за разлика от традиционните лекарства, които са химически създадени в лаборатория.

• Анти-IgE (имуноглобулин Е) антитела

Това е клас биологични препарати, които обикновено се прилагат чрез инжектиране веднъж или два пъти месечно от здравен специалист. Това лечение може да помогне за предотвратяване на реакции към фактори, влошаващи астмата. Това е "допълнително" лекарство, което означава, че се прилага заедно с други лекарства за астма, които вече приемате.

• Анти-IL-5/5R (интерлевкин-5/интерлевкин-5 рецептор) антитела

Това е клас биологични препарати, които обикновено се прилагат чрез инжектиране или инфузия и могат да помогнат за облекчаване на възпалението при някои хора с тежка еозинофилна астма. Това е „допълнително“ лекарство, което означава, че се прилага заедно с други лекарства за астма, които вече приемате.


Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

Материалът се публикува под редакцията на: Доц. д-р Владимир Ходжев, председател на Българско дружество по белодробни болести и Доц. д-р Мария Стаевска, председател на Българско дружество по алергология.

BG-3423/01.2021