Ако сте били диагностицирани с астма, разбирането на типа астма, който имате, може да Ви помогне да се почувствате по-добре информирани за това как да я контролирате. Но това може да се окаже трудно, защото астмата при всеки един може да протича по различен начин, което затруднява класифицирането ѝ в категории.

Не се притеснявайте, ако не знаете какъв тип астма имате - при една голяма част от пациентите астмата се лекува по един и същ начин, с:

 • Контролиращ (превантивен) инхалатор, който да използвате всеки ден
 • Облекчаващ инхалатор, който да използвате, когато имате симптоми на астма
 • Писмен план за действие (виж плана тук) при астма, който включва информация за това как астмата влияе на Вашия живот и как да я контролирате
 • Редовни прегледи при Вашия специалист по астма – пулмолог или алерголог.

Видове астма

Алергична астма

Алергичната (или атопична) астма е астма, която се предизвиква от алергени като цветен прашец (полени), домашни любимци и акари.

Около 80% от хората с алергична астма имат и друго алергично състояние като сенна хрема, екзема или хранителни алергии.

Ако имате алергична астма, Вашият лекар вероятно ще Ви предпише контролиращ инхалатор, който да приемате всеки ден, и инхалатор за облекчаване, който да използвате, когато имате симптоми на астма.

Също така е изключително важно да избягвате факторите, които влошават Вашата астма колкото е възможно повече.

„Сезонна“ астма

Някои хора имат астма, която се обостря само в определени периоди на годината, например по време на сезона на полените или когато е студено.

Въпреки че астмата, винаги, е дългосрочно състояние, възможно е да нямате симптоми, когато факторите, които влошават астмата не са наоколо.

Ако сте диагностицирани със сезонна астма или смятате, че може да имате такава, говорете с лекуващия астмата Ви лекар за най-добрите начини за нейното контролиране.

Например може да се наложи да приемате лекарства за астма само през сезона, когато астмата Ви притеснява най-много и за кратко време след това.

Професионална астма

Професионалната астма е причинена пряко от работата, която извършвате. Може да имате професионална астма, ако:

 • Симптомите на астма Ви са започнали при зряла възраст и
 • Симптомите на астма се подобряват в дните, в които не сте на работа.

Професионалната астма обикновено е вид алергична астма. Например, ако работите в пекарна, може да сте алергични към брашно или ако работите в сферата на здравеопазването, прахът от латексовите ръкавици може да предизвика симптоми.

Ако смятате, че може да имате професионална астма, запишете час за преглед при алерголог или пулмолог, за да можете да получите подходящата помощ.

Професионалната астма не е същото като астмата, която вече имате и се влошава от различни фактори в работната среда.

Неалергична астма

Неалергичната астма или неатопичната астма е вид астма, която не е свързана с алергичен дразнител като полен или прах, и е по-рядко срещана от алергичната астма.

Причините не са добре установени, но често се развива в по-късен етап от живота и може да бъде по-тежка.

Ако смятате, че имате неалергична астма, консултирайте се с Вашия специалист по астма – пулмолог или алерголог, който може да Ви помогне да намерите най-добрия начин за контролиране на Вашата астма.

Астма, предизвикана при физически упражнения

Някои хора откриват, че симптомите на астма се предизвикват по време на физически упражнения или физическо натоварване.

Ако астмата Ви се влоши по време или след тренировка, консултирайте се с Вашия алерголог или пулмолог за това как да спортувате безопасно. Астмата не бива да пречи на желанието ви да спортувате.

Трудна за лечение астма

Някои хора с астма имат т.нар. трудна за лечение астма. Понякога астмата трудно се поддава на лечение, поради наличие на други здравословни проблеми, които имате, включително алергии, или защото имате проблеми със запомнянето да приемате ежедневно контролиращото си лекарство.

Признаците на трудната за лечение астма са:

 • Симптоми на астма, които не изчезват, въпреки високите дози от лекарствата за астма и допълнителните терапии
 • Необходимо е да използвате облекчаващия инхалатор три или повече пъти седмично - един от предупредителните признаци за астматичен пристъп
 • Чести пристъпи на астма.

Ако имате трудна за лечение астма, трябва да отидете на преглед за консултация със специалист алерголог или пулмолог.

Тежка астма

Около 4% от хората с астма имат тежка астма. Тежката астма се диагностицира и лекува в специализирана клиника по тежка астма.

По-вероятно е да бъдете диагностицирани с тежка астма, ако:

 • Сте имали повече от два астматични пристъпа през последната година
 • Имате продължаващи симптоми, въпреки че се лекувате с високи дози инхалаторни кортикостероиди и дългодействащ бронходилататор или таблетки левкотриен рецепторен антагонист (LTRA)
 • Използвате облекчаващ инхалатор за овладяване на симптомите три или повече пъти седмично
 • Други причини за астматичните симптоми са отхвърлени от Вашия специалист по тежка астма

Ако имате тежка астма, може да се нуждаете от допълнителни лекарства за астма. Някои хора с тежка астма се лекуват с нов клас лекарства, наречени биологични терапии. Те могат да помогнат за по-добър контрол на симптомите на астма и намаляване на астматичните пристъпи.

Наличието на тежка астма може да направи живота наистина труден. Консултирайте се с Вашия специалист по тежка астма, който ще Ви помогне да получите правилното лечение и да се чувствате по-уверени в контрола на Вашата тежка астма.

Тежка еозинофилна астма

До 70% от хората с тежка астма са диагностицирани със специфичен тип тежка астма, наречена еозинофилна астма. Това е астма, предизвикана от високи нива на вид бели кръвни клетки, наречени еозинофили. Ако имате високи нива на еозинофили в кръвта, това може да доведе до възпаление на дихателните пътища, което причинява поява на симптоми и пристъпи на астма.

По-вероятно е да Ви бъде назначен кръвен тест за еозинофили, ако имате и други симптоми на възпаление като екзема, синузит или назални полипи. Това е така, защото еозинофилните клетки могат да причинят възпаление на различни места в тялото и цялата Ви дихателна система.

Ако сте диагностицирани с тежка еозинофилна астма, Вашият специалист по тежка астма може да Ви предложи нов вид лечение, наречено биологично лечение (биологични терапии), известно още като моноклонални антитела.

Тези лекарства са специално разработени да контролират повишения брой на еозинофилните клетки, което може да намали възпалението от носа до белите дробове.

Само специализирани центрове за тежка астма могат да лекуват хора с биологични лекарства. Повечето биологични лекарства се прилагат чрез инжектиране веднъж на един или два месеца.

След като започнете да приемате биологично лечение, ще бъдете наблюдавани, за да се оцени колко добре работи то при Вас. Ако не се чувствате по-добре, биологичното лекарство ще бъде спряно, но може да Ви бъде предложена друга биологична терапия, подходяща за хора с тежка еозинофилна астма.

Астма при възрастни (с късно начало)

Астмата често започва в детска възраст, но някои хора се диагностицират с астма за първи път, когато са възрастни. Това е известно като астма при възрастни или с късно начало.

Някои от възможните причини за астма при възрастни са:

 • Професионална астма: тя представлява 9-15% от астмата при възрастни
 • Пушене и пасивно пушене
 • Затлъстяване, въпреки че връзката не е добре установена
 • Женски хормони: те могат да бъдат свързани с астма при възрастни и може да са една от причините за по-голямата честота на астмата при жените  в сравнение с мъжете
 • Стресови събития в живота

Астма в детска възраст (с ранно начало)

Някои деца с диагноза астма установяват, че тя се подобрява или изчезва напълно с напредването на възрастта. Това е известно като астма в детска възраст.

Имайте предвид обаче, че тя може да се върне по-късно в живота, особено ако е умерена или тежка, отколкото лека.


Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

Материалът се публикува под редакцията на: Доц. д-р Владимир Ходжев, председател на Българско дружество по белодробни болести и Доц. д-р Мария Стаевска, председател на Българско дружество по алергология.

BG-3423/01.2021

Медицински специалист ли сте?

Тази страница и информацията в нея е предназначена само за медицински специалисти. За да продължите, моля потвърдете, че сте медицински специалист.