Много пациенти, които живеят с онкологично заболяване изпитват гняв. Често чувството на гняв възниква при получаване на диагнозата, но може да се развие по време и след лечението. Може да сте ядосани от:

  • Трудностите, които предстоят.
  • Начинът, по който ракът и лечението променят ежедневието Ви.
  • Начина, по който членовете на семейството и приятелите Ви реагират на диагноза.

Гневът е естествен емоционален отговор на действителността, затова не трябва да се чувствате виновни, че сте гневни. Гневът не е лош, но трябва да го изразявате по правилния начин, защото понякога може да причините болка на Вашите близки и дори на себе си. Нездравословна проява на гнева е и злоупотреба с вредни навици, която може да доведе до депресия и други здравословни проблеми. Когато се изразява по здравословен начин, гневът може да доведе до положителна промяна. Например, може да осигури енергия и сила за преодоляване на предизвикателствата на лечението. Помислете кои други чувства се крият зад гнева. Някои хора се чувстват по-удобно с гнева, отколкото в други емоции, като страх или тъга. Изразявайте чувствата си веднага щом ги разпознаете. Ако ги задържите, по-вероятно е да изразите гняв по нездравословен начин, но може и да се освободите от него:

  • Обсъдете причините за гнева си с доверен член на семейството или приятел.
  • Извикайте на глас.
  • Изследвайте допълнителни терапии, като масаж, техники за релаксация, музика или изкуство.
  • Много хора се възползват от консултиране, самостоятелно или в групова обстановка, за да разберат причината за гнева и разрушителната му реакция.

Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

BG-6608/12.2022