Анемия е често срещан страничен ефект при пациенти с рак. Тя е състояние, при което нямате достатъчно здрави червени кръвни клетки. Това означавa, че кръвта Ви има по-нисък от нормалния хемоглобин (Hgb). Хемоглобинът е частта от червените кръвни клетки, която пренася кислород до всички клетки в тялото Ви.

Има много различни причини човек с рак да има анемия. Някои често срещани причини са: самият рак, лечение, като химиотерапия или лъчетерапия, загуба на кръв, липса на определени витамини или минерали в хранителния прием, ниски нива на желязо в кръвта, други заболявания или комбинация от тези фактори. Анемията при пациенти с рак обикновено се лекува въз основа на причината за появата й. Най-често с терапия с желязо, кръвопреливане и други лекарства.

При анемията, Вашият лекар може да Ви препоръча да ядете повече храни, богати на желязо.

Ето някои храни богати на желязо:

Тъмнозелени листни зеленчуци като спанак, къдраво зеле, зелени зеленчуци или манголд (спаначено/листно цвекло), броколи, яйца, сладки картофи, плодове като сини сливи, стафиди, ягоди, смокини или диня, сушени кайсии и праскови, боб (бобови растения), бадеми, червено месо, риба, обогатен хляб, ориз, зърнени храни и тестени изделия

В зависимост от вида на анемията, която имате, лечението може да бъде с добавка на витамин В12 или фолиева киселина. Говорете с Вашия лекар за това какъв вид анемия имате и какво би било най-подходящото за Вас лечение.


Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

BG-6620/01.2023